Osijek
RIZNICA NA EFOS-U: PREDSTAVLJENA EU INICIJATIVA

Kreativno NeBo nad Osijekom
Objavljeno 29. travnja, 2022.
Obuljen Koržinek: Održiva budućnost uključuje kreativnost i povezivanje

Na Ekonomskom fakultetu Osijek (EFOS) od 27. do 29. travnja održavala se osma Kreativna riznica u organizaciji EFOS-a, a posljednjeg dana, u petak, predstavljena je inicijativa Europske unije za povezivanje održivih inovacija s kulturnom tradicijom i kreativnom djelatnošću pod nazivom "Europsko kreativno NeBo", s posebnim naglaskom na programu Novi europski Bauhaus, pokrenutom 2021. kao ekološki, gospodarski i kulturni projekt koji će dovesti do zajedničkog osmišljavanja atraktivnijih, održivijih i uključivijih načina suživota.



U okviru tog programa u razdoblju 2021. – 2022. godine iz programa EU-a izdvojit će se oko 85 milijuna eura kako bi se postigli ciljevi i vizije Europskog zelenog plana, odnosno kako bi Europska unija bila moderno društvo, resursno učinkovito i konkurentno gospodarstvo.

Svečanoj je završnici Kreativne riznice nazočila i ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, koja je u razgovoru s novinarima naglasila potrebu povezivanja različitih sektora.

- Posebno sam sretna što upravo na Ekonomskom fakultetu okupljamo kreativce iz različitih područja te zbog toga što ćemo fokus staviti na projekt koji nam je posebno važan, a to je projekt Novi europski Bauhaus, gdje zapravo objedinjujemo promišljanja o našoj održivoj budućnosti uključujući kreativnost, nove postavke energetske učinkovitosti, prostornog planiranja i uopće promišljanja našeg budućeg razvoja u održivom smislu - rekla je ministrica, koja se osvrnula i na prijedlog Nacionalnog plana razvoja kulture i medija za razdoblje od 2022. do 2027. godine.

- Mi smo sve vrijeme aktivno osmišljavali nove mjere kako bismo pomogli kulturnom i kreativnom sektoru tijekom pandemije. Podsjetit ću, jedina smo europska država koja se odlučila kulturu držati otvorenom, imali smo cijeli niz ad hoc natječaja i prvi smo put osigurali beskamatne kredite koje država u cijelosti garantira poduzetnicima kako bi prebrodili krizu. Međutim, sada smo u razdoblju kada, nadamo se, izlazimo iz COVID krize, no, nažalost, ušli smo u drugu koja je dramatična. Rast cijena energenata pogađa sve sektore, međutim, u Nacionalnom planu oporavka i otpornosti osigurali smo dodatnih 250 milijuna kuna nepovratnih sredstava koja će biti u cijelosti namijenjena poduzetnicima u području kulturnih i kreativnih industrija - istaknula je Obuljen Koržinek.

O velikoj potrebi uključivanja ekonomskih znanosti u priču o kreativnim industrijama govorio je dekan Ekononskog fakulteta u Osijeku, prof. dr. sc. Boris Crnković.

- U Hrvatskoj postoje brojni kreativci koji se bave kreativnom industrijom, međutim, potreban je ekonomski okvir koji će institucionalizirati njihovo postojanje, poslovanje i rad kako bi bili prepoznati i dali doprinos razvoju hrvatske ekonomije u onoj mjeri u kojoj ima potencijal - rekao je u razgovoru s novinarima Crnković.



Ivan Alilović
Možda ste propustili...

U OSIJEKU O GOSPODARENJU OTPADOM

Unikom osniva Centar za obradu glomaznog otpada

GRAD OSIJEK ZA PRAZNIK RADA

Grah i druženje kod katakombi

Najčitanije iz rubrike