Kultura
PRVA PREMIJERA U KAZALIŠNOJ SEZONI

Ibsenova "Nora - kuća lutaka" pred punim gledalištem
Objavljeno 24. listopada, 2022.
U glavnoj ulozi, ulozi Nore, našla se mlada vinkovačka glumica Matea Marušić
Dramski ansambl Gradskog kazališta Joza Ivakić u Vinkovcma izveo je pred punim gledaištem prvu premijeri u ovoj kazališnoj sezoni - "Nora – kuća lutaka" norveškog i europskog dramskog klasika Henrika Ibsena u prilagodbi i dramaturgiji Antonele Tošić, u režiji Paola Tišljarića, a predstava je plod koprodukcije vinkovačkog i Kazališta Marina Držića u Dubrovniku gdje je premijera odigrana 7. listopada. Praizvedena je u Kopenhagenu 1879. godine i odmah izazvala burne reakcije i društvene i umjetničke rasprave.

U glavnoj ulozi, ulozi Nore, našla se mlada vinkovačka glumica Matea Marušić, koja nije krila ponos na ovako velik korak u njezinoj karijeri, a ovu ulogu je, kaže, priželjkivala još od studentskih dana.

- Nismo u centar stavili samo ženska prava nego i povratak sebi te traženje istine jer svatko ima svoj original kao što ga je imala i Nora. Vrlo je složena uloga jer je riječ o mladoj ženi u potrazi za samom sobom, ali prvenstveno za ljubavi prema sebi. Nora je tijekom svojih mladih godina na sebe stavila puno maski koje sad konačno razotkriva i upoznaje sebe - rekla je Matea Marušić uz koju u predstavi igraju i Matija Grabić, Marija Šegvić, Bojan Beribaka i Hrvoje Sebastijan. Redatelj premijerne "Nore" Paolo Trišljarić pojašnjava kako su sačuvalo sve vrijedno i važno u Ibsenovoj drami i predstava govori o suptilnom nasilju koje se svakodnevno događa na različitim razinama, ne samo u borbi žena za svoj položaj, već i borbi čovjeka za svoj položaj u suvremenom društvu. Naime, kazališna kritika kaže da Ibsenova "Nora" nije samo jedna izvrsna drama već ona predstavlja i kamen temeljac feminističke dramske literature jer priča o ženi koja napušta muža i djecu da bi otkrila sebe, da bi konačno saznala tko je i što je, priča je to o ženi koja od svoga života želi nešto više.

Vinkovačkoj premjeri nazočila je, uz ministra obrane Marija Banožića, vukovarsko-srijemskog župana Damira Dekanića i zamjenika vinkovačkog gradonačelnika Josip Romić, ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek koja je pohvalila suradnju Vinkovaca i Dubrovnika i čestitala im na koprodukciji.

- Ovo je ono što potičemo kroz kulturnu politiku, koprodukcije, da se kazališta povezuju, da se gostuje u različitim dijelovima Hrvatske. To obogaćuje u prvom redu našu publiku koja ima priliku vidjeti raznoliki repertoar, a to je najbolje i za kazališta - rekla je ministrica Nina Obuljen-Koržinek.

I dogradonačelnik Romić drži kako je ova premijera izvrstan primjer suradnje dviju udaljenih krajeva Hrvatske.

- Ovo je predivan primjer suradnje krajnjega juga i istoka Hrvatske koje veže i jedna kulturna baština, budući da je poznato kako je Dubrovnik jedan od hrvatskih bisera, a Vinkovci najstarije kontinuirano naselje u Europi. Ovakvom vezom vinkovačkoj i dubrovačkoj publici donosimo važne kulturne događaje i predstava kojih su, vjerujem, itekako željne - rekao je Josip Romić.
Miroslav Flego
Prigodna izložba
U povodu ove premijere i dugogodišnje uspješne kulturne suradnje Vinkovaca i Dubrovnika, u foajeu vinkovačkog kazališta je postavljena prigodna izložba koja kroz plakate, slike, članke, faksimile dokumenata, svjedoči o vinkovačko-dubrovačkim vezama, a sve zahvaljujući Državnom arhivu u Vukovaru, Arhivskom sabirnom centru u Vinkovcima, Državnm arhivu u Dubrovniku, Dubrovačkim ljetnim igrama, i arhivama Kazališta Marina Držića u Dubrovniku i Gradskog kazališta Joza Ivakić Vinkovci.

Možda ste propustili...

U SLATINI NASTUPIO AKADEMSKI MUŠKI ZBOR FER-A

Među posljednjim europskim velikim muškim zborovima

PJEVAČKO DRUŠTVO SVETOGA JOSIPA OSIJEK NASTUPILO U CRKVI SVETOG KRIŽA U TVRĐI

Uskrsni koncert pred mnoštvom vjernika

Najčitanije iz rubrike