Povrat oduzetih crkvenih knjiga

21.10.2022.

11:58

Autor: Dnevnik u podne/IMS/T.D./HRT

Crkvene knjige
Crkvene knjige
Foto: HTV / HRT

Gotovo 900 vrijednih crkvenih knjiga od kojih neke datiraju čak iz 17. stoljeća, a oduzete su Katoličkoj crkvi u vrijeme komunizma, vraćeno je danas Požeškoj biskupiji u skladu sa sporazumima Svete Stolice i države. 

Ta pisana baština čuvala se dosad u državnim arhivima, a novcem Ministarstva kulture restaurirana je, digitalizirana i mikrofilmirana.

- To je identitetsko povijesno pitanje i vrijednost, kako zapravo za povijest crkve tako i države, naroda. Vrlo često su to dokumenti koje građani čak i danas trebaju da bi rješavali imovinsko pravne i neke druge potrebe, rekla je Nina Obuljen Koržinek, ministrica kulture i medija.

- Dragocjeni podaci za povijest crkve na ovim prostorima i više od toga - podaci koji govore o povijesti jednog mjesta pa ne imati ove knjige znači biti lišen jednog dijela svoje povijesti na ovim prostorima, rekao je mons. Antun Škvorčević, požeški biskup.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!