DVODNEVNA KONFERENCIJA

Galerija | Počela je konferencija „Kultura u post pandemijsko doba“

Dvodnevna međunarodna konferencija „Culture in the post-pandemic peridod – a chance for growth and new opportunities“ u Rijeci je okupila hrvatske i europske stručnjake iz područja kulturnih politika.

Prvi dan konferencije u organizaciji Grada Rijeke kao i program otvorenja, održan je u Dječjoj kući, dok će se drugi dan konferencije sutra održati u prostoru RiHuba.

Konferencija čiji je fokus stavljen na teme urbane i teritorijalne renovacije i regeneracije te uključivanja i sudjelovanja građana realizira se u sklopu provedbe europskog projekta MESOC (Measuring the Social Dimension of Culture) koji je financiran sredstvima iz Obzora 2020 – Okvirni program EU za istraživanje i inovaciju u sklopu kojeg je Rijeka jedan od 10 europskih partnerskih gradova, uz Atenu, Barcelonu, Cluj, Gent, Issy-les-Moulineaux, Milano, Turku, Valenciju i Varšavu.

Kako je istaknula savjetnica gradonačelnika Suzana Belošević Romac, program konferencije bavi se socijalnim dimenzijama kulture, urbanom regeneracijom prostora, utjecajem kulture na zdravlje i blagostanje, kao i participacijom građana u kulturi. „Rijeka je posljednjih nekoliko godina imala velike investicije u kulturne programe i infrastrukturu. Na ovoj ćemo se konferenciji kroz predavanja i panel rasprave baviti temama na koji način povećati participaciju građana u kulturnim projektima, kako privući građane u kulturne ustanove, ali ćemo problematizirati i odnos tradicionalnog i digitalnog u području kulture, odnosno mogu li digitalni oblici kulture zamijeniti one tradicionalne“, objasnila je Belošević Romac.

Riječki gradonačelnik Marko Filipović pozdravio je sudionike izrazivši zadovoljstvo što se konferencija održava upravo u Dječjoj kući, u riječkom art kvartu koji se iz industrijskog kompleksa prenamijenio u prostor kulture, a sredstva uložena u njegovu obnovu čine najveću investiciju u kulturu od hrvatske samostalnosti.

„Unatoč tome što smo dobili novi prostor kulture zahvaljujući tome što je Rijeka 2020. godine bila Europska prijestolnica kulture i što je to najveće infrastrukturno naslijeđe tog projekta, ono što je također izuzetno važno kao naslijeđe projekta su ljudi. Svi oni koji su bili uključeni u osmišljavanje i provedbu programa, svi volonteri koji su sudjelovali, kao i svi oni građani koji su programe posjećivali. Vjerujem da ćemo u ovom prostoru i u budućnosti nastaviti s brojnim programima kao i konferencija kao što je ova koja okuplja stručnjake koji promišljaju javne prostore kulture“, rekao je u svom pozdravnom govoru gradonačelnik i poželio svim sudionicima ugodan boravak i Rijeci.

Sudionike konferencije u sklopu programa otvorenja pozdravili su i prorektor za znanost i umjetnost Sveučilišta u Rijeci Gordan Jelenić i načelnica Sektora za kulturno-umjetnički razvoj Ministarstva kulture i medija Irena Kregar Šegota.

Uoči samog početka konferencije, pročelnik Odjela za kulturu Grada Rijeke Ivan Šarar ukratko je sudionicima ispričao o dugom i zahtjevnom putu prenamjene kompleksa Rikard Benčić iz industrijskog prostora u prostor namijenjen kulturi te je istaknuo kako je ova konferencija dobra prilika za još jednom istaknuti važno naslijeđe Rijeke kao Europske prijestolnice kulture. „Kultura nije nešto što se mjeri novcem i upravo iz tog razloga se iz dana u dan mora dokazivati, i svojim značajem i atraktivnosti i posjećenosti programa i nikada ne smije posustati, jer će svaki pogled na kulturu koji ju želi izmjeriti kroz uloženo i dobiveno na neki način biti protiv nje. Na nama je da budemo glasni i da imamo kvalitetne i jake argumente o većoj važnosti kulture od same njene ekonomske dobiti i zato mi je drago što ćemo kroz dva dana imati prilike razgovarati o brojnim važnim temama i izmijeniti naša iskustva“, rekao je Šarar.

Centralna predavanja konferencije održat će Dinko Peračić, osnivač Platforme 9.81, nagrađivani autor niza arhitektonskih projekata od kojih se izdvajaju projekti za javne prostore i građevine, posebno zgrade za kulturu (među kojima je i višestruko nagrađivani koncept Muzeja moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci), te Franco Bianchini sa Sveučilišta Leeds Metropolitan koji će predstaviti svoje istraživanje o učincima Covid 19 pandemije na realizaciju individualnih projekata europskih prijestolnica kulture te njihovo daljnje planiranje. Peračić i Bianchini sudjelovat će na centralnoj panel raspravi konferencije pod nazivom “New and/or shared spaces in culture” kroz koju će se porazgovarati o demokratizaciji kulture, sudioničkom upravljanju i uključenju građana.

Svoja iskustva će podijeliti Božena Stojić iz beogradskog Ministarstva prostora koje je nastalo kroz akcije aktiviranja napuštenih prostora, te pokušaj rješavanja izazova vezanih uz njihovo upravljanje i dostupnost koji bi posljedično trebali dovesti do participativnog planiranja razvoja grada, Ivan Šarar, pročelnik Odjela za kulturu Grada Rijeke koji će predstaviti uspješnu revitalizaciju i prenamjenu industrijske baštine u kvart kulture Benčić i djelovanje Dječje kuće, prve zgrade takve namjene u Republici Hrvatskoj, koju programski oblikuju ustanove u kulturi Grada Rijeke, Gradska knjižnica Rijeka, Art-kino, Gradsko kazalište lutaka Rijeka i Muzej moderne i suvremene umjetnosti, te Đurđa Vrljević Šarić iz Tvrđava kulture Šibenik koja upravlja trima revitaliziranim šibenskim tvrđavama, Tvrđavom sv. Mihovila, Tvrđavom Barone i Tvrđavom sv. Ivana te Kućom umjetnosti Arsen, novom gradskom pozornicom nastalom transformacijom dvorane starog šibenskog kina kojoj je pod imenom Arsena Dedića udahnut novi život.

Kroz ostatak programa sudionici će moći poslušati i panel raspravu “Traditional vs digital approach – different perspectives for culture” na kojoj će panelisti Sara Vuletić (programska direktorica projekta Novi Sad – Europska prijestolnica kulture), Božidar Kovačić (Sveučilište u Rijeci), Edvin Liverić (Hrvatski kulturni dom na Sušaku), Sendy Ghirardi (Sveučilište u Valenciji), te Ilaria Vitellio, (CityOpenSource) porazgovarati o odnosu tradicionalne i digitalne kulture, perspektivama u budućnosti te načinima kako rezultati projekta MESOC mogu pomoći u dogoročnom kreiranju kulturnih politika.

Kroz program konferencije predstavit će se i sveukupno 6 gradova koji će kroz tematsku cjelinu primjera dobrih praksi prezentirati inicijative koje su preobrazile gradove (kao u slučaju Valencije, Lublina i Šibenika), velike projekte koji su realizirani (predstavljanje uključenja građana Rijeke kroz projekt Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture), realiziraju se (Novi Sad – europska prijestolnica kulture) ili se tek planiraju (Nova Gorica kao europska prijestolnica kulture 2025 godine).

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari