U bivšu Tvornicu duhana Zagreb seli se Hrvatski restauratorski zavod

06.11.2022.

07:00

Autor: Maja Njirjak/I.B./Dnevnik/IMS/HRT

U bivšu Tvornicu duhana Zagreb seli se Hrvatski restauratorski zavod
U bivšu Tvornicu duhana Zagreb seli se Hrvatski restauratorski zavod
Foto: Dnevnik / HRT

Nakon godina propalih planova, lani je odlučeno da se u bivšu Tvornicu duhana Zagreb neće useliti Hrvatski povijesni muzej, nego Hrvatski restauratorski zavod. Povijesni muzej ostaje na Gornjem gradu, a restauratori se s 15-ak adresa sele na novu. Provjerili smo kako napreduju radovi.

Iz bivše Tvornice duhana Zagreb - sve se dimi. Od radova! Rok za konstrukcijsku obnovu je svibanj iduće godine. Slijedi cjelovita obnova, a zatim se useljava Hrvatski restauratorski zavod.

- Raditi projekt na građevini koja je pojedinačno zaštićeno kulturno dobro i u biti najcjelovitije sačuvan industrijske arhitekture u Zagrebu - nama je bio izazov i čast, rekla je Ana Škevin Mikulandra, projektantica u Hrvatskom restauratorskom zavodu.

Zavod će tako 15 zagrebačkih lokacija povezati napokon na jednome mjestu.

- U prizemlju biti oni prostori radionica koje imaju veće težine i jednostavno logično je da im se olakša pristup, bit će tu i laboratorij i popratnih djelatnosti, poput knjižnica, arhiva, objašnjava Boris Mostarčić, ravnatelj Hrvatskog restauratorskog zavoda.

Iako je mnoge najviše zaintrigiralo južno pročelje zgrade i hoće li osvanuti u staklenom izdanju to se neće dogoditi. Ono se vraća u izvorni oblik.

- U duhu današnjeg vremena dali smo jednu novu vrijednost ovoj građevini i ideja je da se na tom pročelju pojave solarni paneli jer upravo nam je i misao vodilja bila da zadovoljimo i energetsku učinkovitost, rekla je Škevin Mikulandra.

Vrijedan 77 milijuna kn, najskuplji je to pojedinačni projekt obnove Ministarstva kulture u Zagrebu. Ono vodi brigu i o nastavku cjelovite obnove.

- Sredstva će biti osigurana iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti i teško je procjenjivati, ali ja očekujem da ćemo kroz 2-3 godine biti u uistinu reprezentativnoj obnovljenoj zgradi, kazala je ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek.

Država je zgradu 2007. kupila za Hrvatski povijesni muzej za 70 milijuna kuna, no od te je ideje - ostao samo pepeo. Potrošen je novac na dozvole, a vode se i sudski sporovi.

- Kompletno je taj projekt blokiran, naručivana su neka do projektiranja mimo zakona i nije bilo nikako načina da pokrenemo rad na toj zgradi, kazala je Obuljen Koržinek.

No, tada je potres prodrmao doslovce - sve. Ali rodila se i suradnja - koja će javnosti učiniti dostupnijim minuciozan rad restauratora - i možda ponuditi više od jednog Dana otvorenih vrata tog zavoda.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!