Svečano otvoreno 68. Splitsko ljeto

14.07.2022.

20:13

Autor: HTV/HRT

68. Splitsko ljeto
68. Splitsko ljeto
Foto: Dnevnik / HRT

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek na Peristilu je otvorila 68. Splitsko ljeto, naš najveći i najstariji festival koji se održava u ambijentalnim prostorima. Nakon toga je održana premijerna izvedba opere "Simon Boccanegra" Giuseppea Verdija, u režiji Krešimira Dolenčića i pod ravnanjem Ive Lipanovića. 

Prije početka Ljeta medijima je ministrica rekla da veseli to što se otvaraju jedan za drugim festivali i to ponovno s punim kapacitetima koje smo naučili, punim pozornicama i orkestrima jer su bile dvije teške godine iza umjetnika, ravnatelja, intendanata i organizatora svih manifestacija. Publici je zaželjela puno lijepih trenutaka, umjetnicima nadahnuće, te dodala kako smo večeras na mitskom mjestu hrvatske baštine i mjestu koje obilježava grad Split.

- Moramo čuvati ambijentalnost, moramo se boriti da umjetnost bude prisutna i u javnim prostorima i zato me veseli da ćemo sigurno svjedočiti uprizorenju još jedne sjajne Verdijeve opere, kazala je i na pitanje novinara rekla da je ministarstvo za Splitsko ljeto osiguralo 1,9 milijuna kuna uz ona sredstva koja osiguravaju za rad splitskog HNK i za Marulićeve dane. Rekla je i da je ministarstvo prije nekoliko mjeseci u Osijeku potpisalo sporazum s intendantima nacionalnih kazališta kojim po prvi put u povijesti pokreću sustavnu suradnju na dobrobit umjetnika i publike, pa vjeruje da će od sljedeće godine još bolje umrežiti nacionalne festivale.

Ravnatelj Splitskog ljeta Srećko Šestan je bio uvjeren kako će večeras publika uživati u pravom istinskom, glazbenom, vizualnom i redateljskom spektaklu, a tako će biti na cijelom Ljetu jer su pripremili program na tragu prošle tri sezone.

- Uz tri premijere opernu, dramsku i baletnu imamo puno gostovanja i repriza, ali i puno interesantnih programa koji će zadovoljiti ukus svih Splićana, turista i naših gostiju. Pozivam sve da nam se pridruže, poručio je Šestan.

- Splitsko ljeto je naš najveći kulturni ljetni festival. U sljedećih 30 dana donosi 50 raznolikih događaja od kojih većinu čine izvedbene umjetnosti koje podrazumijevaju veliku količinu ljudi. Sada u post pandemijskom periodu možemo reći da je zaživjela ona vrsta po kojoj prepoznajemo ovaj festival, a to je opera. Čak 4 operna naslova su ovdje. Jedan naslov će biti u Vrlici , a to je „Ero s onoga svijeta”. 30 puta u 68 godina Splitskog ljeta gostuje tamo u izvornom obliku, u režiji Krešimira Dolenčića, izvijestila je za Dnevnik HTV-a Jana Haluza.

Dodala je kako to nije jedina režija Krešimira Dolenčića na festivalu. On je prvi puta režirao operu na najljepšoj otvorenoj pozornici na svijetu, a to je Peristil. Ovdje će se po prvi puta doživjeti Verdijeva Morska opera. Izvedbom ravna maestro Ivo Lipanović, majstor za belkanto.

Splitsko ljeto traje do 14. kolovoza.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!