Studenti glazbe na Visu izveli i objasnili "hitove" klasike

01.09.2021.

09:58

Autor: Antonia Ćosić/Vijesti iz kulture/V.M./HRT

Gala koncert studenata glazbe na Visu
Gala koncert studenata glazbe na Visu
Foto: Vijesti iz kulture / HRT

Prvi put na otoku Visu održala se Ljetna operna radionica studenata glazbe koja je okupila pjevače i orkestar. Završila je gala koncertom na kojem su neke od najljepših klasičnih dionica studenti ne samo izveli, već ih i objasnili publici.

Arheološki muzej bio je savršena pozadina uz svoju akustiku za ovaj događaj koji je viška publika itekako prigrlila, a atmosferu s nastupa prenijele su naše Vijesti iz kulture:

Operni gala koncert održao se u punoj Batariji, to jest atriju muzeja, ne slučajno - jer taj prostor zbog svoje specifične akustike, ne treba dodatno ozvučenje. Mozartova arija Kraljice noći, Puccinijev "O mio babino caro", pa Donizzeti, Verdi, Gonoud - pobudili su zanimanje publike, a studenti su dokazali da su spremni i za najzahtjevnije dionice.


- Tu su neki instrumenti koji se rijetko viđaju na pozornicama, pogotovo viškoj pozornici kao orkestralni timpani i harfa koja je prvi put bila na Visu, tako da veliko nam je zadovoljstvo istaknuo je dirigent Mateo Narančić.


35 sudionika, što studenata, što onih koji su nedavno diplomirali, stiglo je iz Zagreba i Splita na ovu petodnevnu opernu radionicu. Povezuje ih ljubav prema operi, a osim rada, doživljaj je upotpunila čarolija otoka Visa na koju nitko nije ostao ravnodušan.


- Ovo je bilo stvarno sjajno iskustvo, Vis je predivan, organizacija fantastična i nadam se ponovnom dolasku, komentirao je violinist Marko Glogović.


Harfistici Petri Barišić bila je velika čast i zadovoljstvo biti što ju je Mateo Narančić pozvao na takvo događanje: 


- Viška publika nije navikla čuti harfu te mi je drago što se to ostvarilo, dodala je Petra Barišić.


I studenti i publika nadaju se da će prva ljetna radionica s hitovima klasične glazbe biti početak jedne lijepe tradicije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!