Sredstva za promicanje vizualnih umjetnosti i književnog stvaralaštva

22.01.2022.

11:39

Autor: Hina/HRT

Arhivska fotografija
Arhivska fotografija
Foto: Ilustracija / Shutterstock

Nešto više od 4 milijuna kuna odobrilo je Ministarstvo kulture i medija (MKM) za promicanje vizualnih umjetnosti u sklopu Poziva za predlaganje programa javnih potreba u kulturi.

Na poziv je stiglo 338 prijava, a financiranje u ukupnom iznosu od 4.035.000 kuna odobreno je za 214 programa.

Ciljevi potpore su poticanje suvremenog vizualnog stvaralaštva, unaprjeđenje i zaštita slobode vizualnog djelovanja, potpora umjetničkim događanjima, očuvanje likovne nacionalne baštine i kulturne raznolikosti te poticanje razvoja i promidžbe vizualnih umjetnosti.

Kako ističu iz Ministarstva, posebno su podržani programi koji pokazuju kontinuitet umjetničkog djelovanja i pridonose kulturnom razvitku u cjelini, programi koji imaju nacionalni karakter, pridonose decentralizaciji kulturnih aktivnosti i programi strukovnih udruženja te partnerski i suradnički programi.

Prijavljeni programi vrednovani su i sukladno okolnostima epidemiološke situacije uzrokovane pandemijom bolesti covid-19 kao i posljedicama dvaju snažnih potresa što je rezultiralo smanjenom mobilnosti umjetnika i profesionalaca u području kulture te posebnim izazovima u planiranju, provedbi i dostupnosti programa.

Potpore su odobrene za 141 izložbeni program u ukupnom iznosu od 2.875.000 kuna, za 33 manifestacije u ukupnom iznosu od 679.000 kuna te za 40 edukativnih programa u ukupnom iznosu od 481.000 kuna.

Potpore su odobrene u iznosima od 5 do 210 tisuća kuna.

Najveću potporu od 210.000 kuna dobilo je Hrvatsko društvo likovnih umjetnika (HDLU) za Program Meštrovićevog paviljona u 2022. godini, 100.000 kuna HDLU-u je odobreno za 57. Zagrebački salon, a 85.000 kuna za 36. Salon mladih.

Ustanovi za kulturu Galerija Kula odobreno je 80.000 kuna za izložbeni program, a po 70.000 kuna odobreno je za izložbene programe Salona Galić HDLU-a Split, Hrvatskoga dizajnerskog društva, Galerije Kazamat HDLU-a Osijek, Galerije SC Studentskoga centra Zagreb.

Potpore od 60.000 kuna odobrene su Gradskoj galeriji Osijek za program Galerije Waldinger, Hrvatskom dizajnerskom društvu za Izložbu hrvatskog dizajna, Udruzi Što, kako za koga / WHW za niz grupnih i suradničkih izložbi i ULUPUH-u za program Galerije ULUPUH, a iznos od 50.000 kuna odobren je Fotografskoj udruzi Organ vida za 12. međunarodni festival fotografije.

Prijavljene programe vrednovalo je Kulturno vijeće za vizualne umjetnosti u kojemu su bili predsjednik Viktor Popović i članovi Vanja Babić, Zoltan Novak, Snježana Pintarić i Valentina Radoš.

Gotovo 2 milijuna kuna za poticanje književnog stvaralaštva

Za poticanje književnoga stvaralaštva, odnosno književno-umjetničkoga rada i prijevoda na hrvatski jezik djela koja predstavljaju opća kulturna dostignuća, Ministarstvo kulture i medija odobrilo je gotovo dva milijuna kuna za 72 autorska projekta.

Na Javni poziv za dodjelu potpora za poticanje književnog stvaralaštva pristigle su ukupno 184 prijave, od kojih će se ukupnim iznosom od 1.890.000 kuna financirati 72 autorska projekta.

Njih 19 dobit će polugodišnje potpore u iznosu od 42.000 kuna, a 52 tromjesečne potpore od 21.000 kuna, objavilo je Ministarstvo kulture i medija na svojim internetskim stranicama.

Među sufinanciranim djelima je deset djela namijenjenih djeci i mladima te 13 prijevoda s engleskog, kineskog, latinskog, mađarskog, ruskog i španjolskog te po tri prijevoda s njemačkog i francuskog.

Od ukupnoga broja sufinanciranih projekata, najviše je romana (34), a slijede knjige priča (15) i poezije (11). Ove je godine prijavljen dosad najveći broj projekata s područja stripa - deset, a sufinancirano je šest najvrjednijih, od kojih su tri namijenjena mlađim čitateljima, napominju iz Ministarstva.

Pristigle prijave vrednovalo je Povjerenstvo za dodjelu potpora za poticanje književnog stvaralaštva u kojem su bili Adrian Cvitanović, Stanislav Habjan, Dorta Jagić, Luka Šuput i Tomislav Zagoda.

Prijave koje su se odnosile na knjige namijenjene djeci i mladima vrednovalo je Stručno povjerenstvo za dječju knjigu u kojemu su bili Isabella Mauro, Andrijana Kos-Lajtman i Zlatko Krilić.

S autorima kojima je odobrena potpora sklopit će se ugovor o korištenju sredstava, a odobrena će se sredstva isplaćivati u mjesečnim obrocima od 7.000 kuna.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!