Predstavljen Pregled kulturnog razvoja i kulturnih politika u RH

21.09.2022.

13:25

Autor: Zrinka Turalija Kurtak/Dnevnik/HRT/IMS/V.G.

Ministrica Nina Obuljen Koržinek
Ministrica Nina Obuljen Koržinek
Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Posljednje veliko istraživanje o kulturnom razvoju i politikama provedeno je još potkraj devedesetih godina. Napokon je javnosti dostupan i novi cjeloviti osvrt na stanje u kulturi - i to u protekla dva desetljeća. Poslužit će kao podloga za osmišljavanje daljnjih ciljeva i prioriteta na tom polju.


Odgovori na pitanja o broju gledatelja u kinima, posjećenosti kazališta, snimljenim filmovima, održanim koncertima, prodanim ulaznicama, o najslabije zastupljenim knjigama, samo su dio informacija koje pruža ovaj Pregled kulturnog razvoja i kulturnih politika u Hrvatskoj. 

- Daju jako puno podataka i brojčanih i analize trendova koji će nam pomoći u svakom specifičnom segmentu kulturne politike da donosimo mjere za koje vjerujemo da će onda stanje unaprijediti, rekla je Nina Obuljen Koržinek, ministrica kulture i medija.

Svoju analizu stanja u protekla dva desetljeća, do pandemije, iznijelo je više od 30 stručnjaka iz različitih umjetničkih područja. Bez uljepšavanja, fingiranja, oslanjajući se na statističke podatke.  

- Jer vi, ako nemate egzaktne podatke, nemate trendove ili probleme, vi onda teško možete bilo kakve mjere unutar branše ili ministarstva, provoditi ili planirati, pojasnio je Nenad Bartolčić, suautor analize o knjižnom sektoru.

- Jedna od poruka ove analize stanja jest da bi morali pronaći način da uskladimo metodologije praćenje podataka u cijelom kulturnom sektoru kako bismo onda imali podlogu za donošenje strateških dokumenata, rekla je Romana Matanovac Vučković, predstojnica Odjela za kulturu i komunikacije Instituta za razvoj i međunarodne odnose i urednica publikacije.

A jedan takav - "Nacrt Nacionalnog plana razvoja kulture i medija" trenutačno je u javnoj raspravi, a uz ovu studiju prethodit će mu još i one o analizi medijskog sektora te kulturnih i kreativnih industrija u vrijeme COVID-a.

- Mislim da smo napravili važan posao koji je na korist kulturnoj zajednici, znanstvenoj zajednici u RH i donositeljima o odluka o budućim pravcima kulturnog razvoja, rekla je Aleksandra Uzelac, predstojnica Odjela za kulturu i komunikacije Instituta za razvoj i međunarodne odnose i urednica publikacije.

Uz ovu, cjelovitu sliku kulturnog "krvotoka" na 400-tinjak stranica, bit će lakše planirati i povlačenje novca iz europskih fondova.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!