Obuljen: Knjižnice najvrjednija središta u kulturnom životu lokalne zajednice

14.10.2022.

14:44

Autor: V.K./HRT/Hina

Knjižnice središta kulturnog života
Knjižnice središta kulturnog života
Foto: Ilustracija / Shutterstock

Mjesec hrvatske knjige 2022. svečano je otvoren u petak u novim prostorima Gradske knjižnice Biograd na Moru, a ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek tom je prigodom istaknula da su knjižnice najvrjednija središta u kulturnom životu lokalne zajednice.

Knjižnice više nisu samo prostori za čuvanje knjiga nego istinski kulturni centri i najvrjednija središta u kulturnom životu lokalne zajednice, rekla je ministrica Obuljen Koržinek dodavši da je Mjesec hrvatske knjige prilika da se nastavi sa svim aktivnostima koje su se provodile kroz Godinu čitanja, posebice projekt Rođeni za čitanje koji bi, prema njezinim riječima, trebao na sljedećoj sjednici Vlade RH biti podignut na nacionalnu razinu.

Ovogodišnja manifestacija posvećena je mladima jer je 2022. godina proglašena Europskom godinom mladih, a u ime Programskog i organizacijskog odbora Ismena Meić naglasila je kako program s više od 1900 događanja potvrđuje da su mladi velika inspiracija te da ih treba podržati ne samo u ovome mjesecu nego svakoga dana.

- Mladi, pripadnici Generacije K, imaju svoja specifična obilježja: mobitel u ruci i okrenutost digitalnom svijetu. No, stvarajući tradicionalno shvaćanje knjige i knjižnice sa suvremenim tehnologijama, knjižnica postaje mjesto suživota knjige i virtualnog svijeta, rekla je dodavši kako to potvrđuju mnogi među 1900 programa u Mjesecu hrvatske knjige.

Izdvojila je okrugli stol koji će se održati u Biogradu kojim se želi problematizirati vječno pitanje: čitaju li mladi uopće, čitaju li dovoljno i kako ih potaknuti na čitanje.

To nas dovodi do mota ovogodišnje manifestacije Misli na sebe i čitaj!, ustvrdila je podsjetivši na riječi koje je u svom proslovu istaknula ambasadorica Mjeseca hrvatske knjige, spisateljica Olja Savičević Ivančević: "Dok je čovjeka, bit će knjige i književnosti i potrebe za njima."

Ravnateljica Gradske knjižnice Biograd na Moru Tihana Jurišić rekla je kako je velika čast biti domaćin otvaranja Mjeseca hrvatske knjige, posebice u novim prostorima, napomenuvši da knjižnice nisu samo zidovi nego svaki smijeh djece koji među njima odzvanja, svaka pročitana knjiga roditelja, baka i djedova, svako druženje i prijateljstvo.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!