Obnova Hrvatskog glazbenog zavoda ide "punom parom" naprijed

20.09.2022.

19:56

Autor: Maja Njirjak/M.M./Dnevnik/IMS/HTV/HRT

Obnova Hrvatskog glazbenog zavoda
Obnova Hrvatskog glazbenog zavoda
Foto: HTV / HRT

Zgrada Hrvatskog glazbenog zavoda danas je ''otvorila'' svoja vrata medijima. Ta povijesna zgrada s prvom koncertnom dvoranom u Zagrebu, među prvima je krenula u hitnu sanaciju. Prikupljena su i donacijska sredstva u kampanji, a sredstvima iz Fonda solidarnosti u tijeku je konstrukcijska obnova, koja bi trebala biti dovršena do siječnja 2023.

Pročelje zgrade Hrvatskog glazbenog zavoda ne pokazuje mnogo. Tek ulazak - otkriva razorne posljedice potresa. Iako je nalik na poslijeratnu ruševinu, velik dio posla već je obavljen - iskopavanje podrumskog dijela.

- Osam mjeseci se radilo ručnom mehanizacijom i malim strojevima što je jako otežalo posao. To su vrlo kompleksne situacije, rekao je Roman Šilje, glavni projektant.

Više od 50 radnika postavljalo je krvožilni sustav zgrade. Projektanti imaju viziju, a građani sjećanje. Rokovi su kratki - do proljeća. No ministrica kulture - zadovoljna. Riječ je, ipak, o ugovoru vrijednom 58 milijuna kuna, koji se u cijelosti financira iz Fonda solidarnosti, putem Ministarstva.

- Za razliku od drugih koji imaju institucionalnu potporu HGZ je udruga građana i zaista velikom hrabrošću i angažmanom su ušli u ovaj projekt, ali mislim da će Zagreb dobiti jedan od najreprezentativnijih prostora kulture kada se ovo završi, rekla je Nina Obuljen Koržinek, ministrica kulture i medija.

I sigurnih. Iako loše konstrukcije, preživjela je zgrada dva velika potresa davne 1880., pa 2020. Na 3. razini, tvrde projektanti, spremna je za sve.

Izazov je bio uskladiti zakone, obnovu i prenamjenu potkrovlja, u kojem će biti - nova dvorana.

- Ona je ujedno i nadogradnja - ima kompleksnu nadogradnju i prema zakon u obnovi i zakonu o gradnji je inženjerski par excellance u Zagrebu, rekao je Luka Korlaet, zamjenik zagrebačkog gradonačelnika.

Ovo je jedan od 150 projekata vrijednosti 3,5 milijarde kuna.

- Ministarstvo je osiguralo sredstva i za cjelovitu obnovu, a onda očekujemo nastavak financiranja do cjelovite obnove, rekla je ministrica.

- Mi zapravo trčimo, sprintom trčimo maraton - ovo je ogroman posao, istaknula je Romana Matanovac Vučković, predsjednica HGZ-a.

HGZ je nastao kao građanska inicijativa prije gotovo dva stoljeća.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!