Diljem hrvatske održana 17. Noć muzeja

29.01.2022.

12:25

Autor: Mirna Farkaš Salamon/Dnevnik/HRT/IMS/V.G.

17. Noć muzeja
17. Noć muzeja
Foto: Dnevnik / HRT

Sinoć je diljem hrvatske održana 17. Noć muzeja. Sudjelovalo je 210 institucija s 450 programa, koji su osim posjetitelja uživo, preko interneta privukli 44 tisuće posjetitelja. Apsolutni je bio Muzej betinske drvene brodogradnje na otoku Murteru, a program je otvoren u kulturnom centru Kali Sari.


17. Noć muzeja simbolično je otvorena u Kali Sari kako bi se naglasila važnost ovakvih kulturnih centara, otvoren je i romski edukacijsko-kulturni centar, te izložba "Tragovima romske kulture - zaslužni među nama" s portretima istaknutih Roma. No većina zagrebačkih muzeja nudila je uglavnom programe putem digitalnih platformi.

- Hrvatsko muzejsko društvo drugu godinu za redom organizira digitalnu noć muzeja, a muzeji kojima to mogućnosti dopuštaju su i otvorili svoja vrata sukladno epidemiološkim mjerama, kazala je Vlasta Krklec, predsjednica Hrvatskog muzejskog društva.

Jedan od rijetkih otvorenih bio je Meštrovićev paviljon s izložbom Slavka Kopača koju su obišli ministrica Nina Obuljen Koržinek i premijer Andrej Plenković.

Muzej betinske drvene brodogradnje na otoku Murteru jedan je od najzanimljivijih hrvatskih muzeja. Djeca vrtićke dobi bila su "Superjunaci u muzeju", a starija djeca snimala su za TikTok i YouTube postala muzejski influenseri na jedan dan.

- Noć muzeja kao manifestacija ima cilj privući ljude koji inače ne idu u muzeje da dođu u muzej, i zapravo smo s ovom temom i ovim programom ciljali baš na takve, rekla je Kate Šikić Čubrić, ravnateljica Muzeja betinske drvene brodogradnje.

Prošle godine obnovljen Muzej grada Korčule privukao je brojne posjetitelje ponosne na bogatu povijesnu ostavštinu te sjajno prezentiran muzejski postav.

U bjelovarskom je muzeju otvorena izložba poznatog radijskog i televizijskog voditelja, bjelovarskog gimnazijalca Voje Šiljka.

- Itekako se kroz sav ovaj publicirani materijal od plakata, knjiga, promocija fotografija vidi koliko je on uvijek bio vezan za Bjelovar, rekao je Milan Pavlović, ravnatelj Gradskog muzeja Bjelovar.

Muzeji stalno otkrivaju nove načine privlačenja publike, bilo hibridne programima, bilo radionicama i suradnjom s drugim umjetničkim formama.

- Ja bih rekla da su naši muzeji u hrvatskoj zaista u tim naporima da iziđu prema građanima jako aktivni i jako inovativni, rekla je Nina Obuljen Koržinek, ministrica kulture i medija.

Inovativnost i kreativnost muzejskih djelatnika zasigurno su put koji vodi ka uspjehu, pokazuje to i 17. noć muzeja, održana pod motom Muzeji između stvarnog i digitalnog.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!