Izbornik
Naslovnica Gradovi Belišće
U okviru projekta “List do lista – industrijska baština Belišća” održana je konferencija “Održivost kulturne baštine”

”Želimo da palača Gutmann bude dostupna svima”

1/2
Foto: BELIŠĆE
Uz obnovu palače Gutmann, uređuju se i pristupne površine te opremanje prostora Muzeja novim sustavom grijanja (dizalica topline), s ciljem osnaživanja kulturno-turističkog potencijala i atraktivnosti Belišća

”Održivost kulturne baštine” naziv je konferencije održane nedavno u obnovljenoj palači Gutmann u Belišću, u sklopu projekta “List do lista – industrijska baština Belišća. Događaj su organizirali Grad Belišće i Turističke zajednice grada Belišća, u suradnji s Konzervatorskim odjelom u Osijeku.

Interpretacijski centar

Konferencija je okupila brojne stručnjaci koji su sudionike upoznali s kulturnom baštinom ovog područja, ali i s konceptom održivosti baštine, a što je glavna tema ovogodišnjih Dana europske baštine. Moglo se, tako, čuti o povijesti secesijske palače Gutmann u Belišću, a predstavljeni su i pozitivni primjeri kako kulturno naslijeđe staviti u funkciju turizma i povećanja gospodarskih aktivnosti.

– Ovaj projekt ima svoje mjerljive brojčane pokazatelje vrijednosti, ali neprocjenjiv je u pogledu pričanja priče grada Belišća. 
Belišće je još uvijek mlad grad, naselje koje je nastalo 1884., te se ne možemo uspoređivati s gradovima u okolici koji svoje korijene imaju duboko u povijesti. Mi se ponosimo onime što imamo, kao što se stariji gradovi ponose svojim predivnim dvorcima, tako je nama vrijedna naša palača Gutmann te želimo da bude dostupna svima koji ovdje budu dolazili. Neki kažu da se baština najbolje čuva tako da se ne dira, ali mi želimo vjerovati da će se aktivnim korištenjem i aktivnim uključivanjem u život građana naša baština očuvati i rasti – poručila je zamjenica gradonačelnika Ljerka Vučković.

Kroz projekt “List do lista – industrijska baština Belišća” obnovljena je palača Gutmann kao zaštićeno kulturno dobro pod nazivom “Upravna zgrada kombinata”. Planira ju se koristiti i kao interpretacijski centar za industrijsku baštinu grada, kao i za druge javne sadržaje koji će obnovljenom kulturnom dobru omogućiti održivost. Za te je potrebe kroz projekt predviđena i nabavljena i oprema.

Uz obnovu palače Gutmann projektom se rješava i uređenje pristupnih površina objektu te opremanje prostora Muzeja novim sustavom grijanja (dizalica topline), sve s ciljem osnaživanja kulturno-turističkog potencijala i atraktivnosti Belišća.

Novac iz EU

Projekt se realizira u sklopu poziva Revitalizacija kulturne baštine urbane aglomeracije Osijek. Ukupna vrijednost ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava iznosi 21,407.631 kunu, od čega EU sufinancira 16,919.314 kuna.