Ministrica kulture i medija posjetila je u ponedjeljak Karlovac

Nešto malo manje od dvjesto milijuna kuna osigurano za projekte u Karlovačkoj županiji

VIŠE IZ RUBRIKE

    Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek posjetila je danas Karlovac. Nakon posjete Konzervatorskom odjelu u Karlovcu slijedio je sastanak u Karlovačkoj županiji, a zatim obilazak nekoliko objekata u karlovačkoj Zvijezdi koji su stradali u potresu. Ministrica je posjetila kino Edison, zgradu Kamoda, budući Regionalni centar kompetencija te crkvu Presvetog Trojstva. Ispred crkve održana je i konferencija za novinare. Ministrica Nina Obuljen Koržinek istaknula je da je održan radni sastanak na kojem je upoznata s aktivnostima Grada Karlovca i Karlovačke županije.

    -Mi smo imali radni sastanak sa županicom i gradonačelnikom i njihovim suradnicima kako bi rekapitulirali sve ono što je dosad napravljeno na provođenju hitnih mjera nakon zagrebačkog i petrinjskog potresa, gdje smo nacionalnim sredstvima osigurali provođenje hitnih mjera. Razgovarali smo o projektima, koji će se financirati iz Fonda solidarnosti, nešto malo manje od dvjesto milijuna kuna osigurano je za projekte na području Karlovačke županije. Dakle, za konstrukcijsku obnovu, najveća pojedinačna investicija i najveće štete su na crkvi kod Franjevačkog samostana, međutim, kao što znamo veliki broj kuća stradao je na ovom području, rekla je ministrica.

    Ministrica Obuljen Koržinek kazala da nisu razgovarali samo o sanaciji objekata stradalih u potresu, već joj je prezentiran i vrlo ambiciozan projekt Dodir civilizacija.

    -Međutim, ne bavimo se samo krizom, bavimo se i nekim vizijama za budućnost, i u tom smislu drago mi je da smo i od županije, i od gradonačelnika i od naše pročelnice Konzervatorskog odjela čuli i vidjeli još jednom prezentaciju ambicioznog projekta Dodir civilizacija, koji uključuje revitalizaciju jednog cijelog niza starih gradova i arheoloških nalazišta na području Karlovačke županije, koji bi trebali osigurati nastavak razvoja ove županije, koja se već jako lijepo razvija zadnjih godina. Dogovorili smo se da ćemo u skladu s mogućnostima i kako se budu otvarali razni izvori financiranja pratiti taj ambiciozan županijski projekt i ja sam sigurna da ćemo jedan po jedan te naše bisere kulturne baštine stavljati u funkciju, odnosno one koji su već u funkciji unaprijediti, napomenula je ministrica Nina Obuljen Koržinek.

    Gradonačelnik Damir Mandić rekao je da su predstavili sve aktivnosti vezane uz obnovu objekata stradalih u potresu.

    -Mi smo danas ministricu upoznali sa svim onim aktivnostima koje kao gradska uprava provodimo kada je riječ o Fondu solidarnosti i ovih pet objekata, gdje mi kao Grad Karlovac provodimo i nabavu, odnosno nabavu za projekt, a kasnije i za izvođenje radova. Te neke opasnosti koje nas mogu dočekati, one su prije svega vezane uz izbor izvođača u smislu da nemamo izvođača ili u ovom jednom dijelu probijanja cijena, ali to je tako kako je, svima je tako. Mi s naše strane radimo sve najbrže što možemo i nadamo se najboljem. Isto tako, prošlo je nešto manje od godinu dana kako je ministrica bila u Karlovcu, proveli smo je kroz kino Edison, tamo radovi dobro napreduju, a upoznali smo je i s planom obnove komunalne infrastrukture Zvijezde, napomenuo je Mandić.

    Županica Martina Furdek Hajdin zahvalila je ministrici Obuljen Koržinek na dosadašnjoj jako dobroj suradnji.

    -Imam potrebu zahvaliti ministrici kulture i medija koje nas iznimno prati i pratilo nas je i ranijih godina, posebno kada je Karlovačka županija bila oštećena potresom. U ovom trenutku smo fokusirani na sve izvore obnove potresom oštećenih zgrada i infrastrukture, koji dolaze iz Fonda solidarnosti. Znamo svi da su rokovi kratki, da ih treba realizirati do svibnja iduće godine. U ovom trenutku Karlovačka županija podrška je crkvama koje su izvan grada Karlovca, ali i crkvi Presvetog Trojstva, kojima je konzultantski osigurano da se kandidiraju i ostvare pravo na financiranje, radi se o crkvama u Kaštu, Kuniću, Lipniku, Reštovu i Kamanju, istaknula je županica Martina Furdek Hajdin.