U Vili Dubravka prilikom obnove pronađeni vrijedni zidni oslici (FOTO)

Autor: Petra Srebrović Autori fotografija: Goran Mratinović / DD
Konzervatorski odjel u Dubrovniku Ministarstva kulture i medija redovito nazire obnovu i sanaciju objekta

Objekt izgrađen 1902. godine, a koji je i upisan u registar kulturnih dobara Republike Hrvatske, već dugi niz godina predmet je spora između HRT-a i obitelji Glavić Devide. 

Naime, Vilu Dubravka izgradio je imućni Federico Glavić. On je kao četrnaestogodišnjak otišao s rodnoga Šipana u Čile i ondje se teškim radom iznimno obogatio. Nakon skoro četvrt stoljeća provedenih u Čileu, potkraj 1896. godine vratio se u Dubrovnik. Zarađenim kapitalom prvo je krenuo u svoju društvenu afirmaciju, izgradivši kuću u Šipanskoj luci i potom 1902. godine reprezentativnu vilu Dubravka na Pilama. Njegova kćer jedinica je mlada umrla, a potomaka više nisu imali, stoga je Federico sav imetak ostavio nećaku Tomu Glaviću. 

BURNA POVIJEST, KOMPLICIRANA SADAŠNJOST

Tomu Glaviću sva imovina, od Zagreba do Dubrovnika, pa i Vila Dubravka, oduzeta je za vrijeme bivšeg režima 1947. godine jer je osuđen za suradnju s okupatorima. Tako se u Dubravku prvo uselio ondašnji državni radio, a 1952. godine Dubravka je i službeno postala vlasništvo Radio Zagreba, čiji je pravni sljednik HRT. Tako je u Vili Dubravka desetljećima djelovao Radio Dubrovnik. Dubrovački radio iselio je iz Dubravke, a ona je jedno vrijeme bila i na prodaju, međutim kupac se nije našao. 

Unuci Toma Glavića već desetljećima bezuspješno pokušavaju vratiti imovinu koju je njihovoj obitelji ondašnja država oduzela, pa su se tako nakon brojnih sudskih sporova u Hrvatskoj i više od 20 godina pokušavanja, obratili i Europskom sudu za ljudska prava, no ni to nije urodilo plodom. Pa bi se na ovu adresu, nakon renovacije trebao vratiti Radio Dubrovnik.

Konzervatorski odjel Dubrovnik

PRILIKOM OBNOVE PRONAĐENI VRIJEDNI OSLICI

Obnova i sanacija vile Dubravka odvija se prema odobrenoj projektnoj dokumentaciji uz redoviti nadzor Konzervatorskog odjela u Dubrovniku Ministarstva  kulture i medija. Investitor je HRT, a radove provodi tvrtka Texo Molior.

„Tijekom građevinskih radova, u unutrašnjosti vile pronađeni su zidni oslici koji datiraju iz vremena gradnje, početkom 20. stoljeća. Nakon pronalaska oslika, odlučeno je da ih se djelomično prezentira, stoga su u obnovu vile uključeni i ovlašteni konzervatori-restauratori koji provode zahvat konzervacije i prezentacije oslika“, kažu nam iz Ministarstva i dodaju kako se taj zahvat odvija usporedno s građevinskim radovima i nije uzrok zastoja u obnovi vile. 

Iz tiskanog izdanja Dubrovačkog dnevnika

Izvor: Matica Hrvatska 

Popularni Članci