StoryEditorOCM
DubrovnikVELIKA OBLJETNICA

Radio Dubrovnik proslavio osamdeseti rođendan: ‘ Uvijek isti, uvijek naš vjeran zvuk koji donosi mir i sigurnost, primjer medija koji promiče tradiciju i kulturnu baštinu svoga grada‘

Piše Kristina Filičić
9. travnja 2022. - 12:44

Radio Dubrovnik danas slavi svoj 80. rođendan. Kroz osam desetljeća koliko je prisutan na jugu Hrvatske, ovaj HRT-ov radio rado je slušan i stekao je brojne  vjerne slušatelje. Na svečanosti vrijedne obljetnice dubrovačkog radija koja je upriličena jutros u Kazalištu Marina Držića.

image

Radio Dubrovnik proslavio je osamdeseti rođendan

Tonći Plazibat/Cropix

Na svečanoj akademiji okupljenima se obratila i glavna urednica Radio Dubrovnika Nila Miličić Vukosavić. Prvo zahvalivši svim bivšim novinarima, urednicima, tehničkom osoblju i glazbenim urednicima koji su stvarali radijska desetljeća, naglasila je važnost i povezanost Grada i radija koji nosi njegovo ime:

- Sinergija Grada, njegovih stanovnika i njihovog radija sveprisutna je i gotovo opipljiva kroz zajedničku memoriju. Fenomen je to koji traje 80 godina. Radio Dubrovnik gotovo je oduvijek najslušanija radio postaja na jugu Hrvatske, pri tom dajući važan doprinos svim programskim sastavnicama HRT-a - istaknula je Miličić Vukosavić. Posebnu je zahvalu uputila vjernoj slušateljskoj publici koju je ovaj radio uvijek imao.

image

Radio Dubrovnik proslavio je osamdeseti rođendan

Tonći Plazibat/Cropix

Glavni ravnatelj HRT-a Robert Šveb naglasio je koliko je važan kontinuitet radija:

- U osamdeset godina koliko postoji Radio Dubrovnik na globalnom se planu promijenilo mnogo toga. Neki su ratovi završili, neki počeli, stvorene su ili nestale nove države, napokon smo i mi dobili svoju. Zabilježen je nevjerojatan tehnološki napredak...A za svo to vrijeme Radio Dubrovnik je bio tu. Uvijek isti, uvijek naš i vjeran zvuk koji donosi mir i sigurnost - kazao je Šveb te naglasio da je Radio Dubrovnik pravi primjer medija koji promiče tradiciju i kulturnu baštinu svoga grada.

image

Radio Dubrovnik proslavio je osamdeseti rođendan

Tonći Plazibat/Cropix

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek naglasila je kako svi Dubrovčani Radio Dubrovnik slušaju od djetinjstva pa ne čudi što je taj radio 'postao dijelom naših obiteljskih atmosfera i naših života'.

- Desetljećima prati život grada, skrbi o svakodnevnim društvenim izazovima, brinuo je i brine o našoj duhovnoj i materijalnoj baštini, njeguje naš identitet i naš jezik. Radio je veliku ulogu imao i ima u vremenu krize.Danas kad gledamo strašan rat u Ukrajini sjećamo se svi kolika je uloga bila Radio Dubrovnika u ratu i koliko je značio i za informiranje i za podizanje morala, stvaranje kohezije. Radio je često bio jedini kontakt sa svijetom, a ponekad i sa članovima naših obitelji - kazala je Obuljen Koržinek i dodala kako je upravo pandemijska kriza podsjetila koliko je važna uloga medija i kolika je važnost točnih informacija. Ministrica je, među ostalim, zahvalila svima koji rade u medijima i 'ulažu veliki trud u borbi za istinu, a protiv dezinformacija'.

Prigodnim govorima slavljenicima su na značajnoj obljetnici čestitali i ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić i dubrovački gradonačelnik Mato Franković.

Dobroslavić i Franković su u svojim govorima posebno istaknuli želju za što bržim povratkom Radio Dubrovnika na staru adresu u Vilu Dubravku na Pilama.

Među uzvanicima su bili i državni tajnik u Minsitarstvu vanjskih i europskih poslova Frano Matušić, te urednica svih programskih kanala Hrvatskog radija  Eliana Čandrlić Glibota. Na kraju svečanosti prikazan je dokumentarac o 8 desteljeća Radio Dubrovnika scenarista i redatelja Vedrana Benića, te snimatelja i montažera Dominika Miljka, a sve pod geslom 'đir koji traje i trajat će'. 

image

Radio Dubrovnik proslavio je osamdeseti rođendan

Tonći Plazibat/Cropix

Nakon Radio Zagreba, Radio Dubrovnik najstarija je radijska postaja na ovim prostorima osnovana 1942. godine koja kroz godine u svom programu prati sva područja javnog života grada i Županije, od gospodarskog, turističkog do kulturnog i vjerskog, a napose tradiciju i kulturnu baštinu. Tijekom Domovinskog rata poseban je doprinos ove radijske postaje koja nije prestala emitirati program niti u najtežim trenucima neprijateljske opsade Dubrovnika.  'Glas Hrvatskoga radija Radio postaje Dubrovnik nije bio samo prva i najčešće jedina informacija o ratnim zbivanjima na području Dubrovnika, bio je to glas prkosa i nade, glas slobode', rečeno je o slavljeniku. Hrvatski Radio – Radio postaja Dubrovnik, dobitnik je i Nagrade grada Dubrovnika.

20. travanj 2024 12:18