Obavijesti Video Pretražite Navigacija
opasnost od urušavanja

Počela obnova zagrebačke katedrale: Postavljaju se skele, radi se o 600 tona čelika

Aktualno Galerija Obnavlja se Zagrebačka katedrala - 9 Obnavlja se Zagrebačka katedrala - 9 Foto: DNEVNIK.hr Obnavlja se Zagrebačka katedrala - 1 Obnavlja se Zagrebačka katedrala - 1 Foto: DNEVNIK.hr Obnavlja se Zagrebačka katedrala - 2 Obnavlja se Zagrebačka katedrala - 2 Foto: DNEVNIK.hr Obnavlja se Zagrebačka katedrala - 3 Obnavlja se Zagrebačka katedrala - 3 Foto: DNEVNIK.hr +8 Obnavlja se Zagrebačka katedrala - 4 Galerija 1/13 >>
Službeno je počela obnova zagrebačke katedrale i Nadbiskupskog dvora. A da sve bude i uz Božju pomoć, kardinal Bozanić blagoslovio je gradilište i radnike.

"Drago mi je da je započeta, nije to bilo lako. Bilo je puno nastojanja, puno dogovaranja, evo hvala Bogu sad je to započeto", kazao je kardinal Josip Bozanić, zagrebački nadbiskup.

Pročitajte i ovo Screenshot Podrhtavanje tla Potres jačine 5,2 prema Richteru pogodio Tursku: "Jako nas je treslo, izašli smo iz kuće" Obnova od potresa - 4 Tri godine od potresa Ekipa Dnevnika Nove TV na vrhu zagrebačke katedrale: "Riječ je o staroj građevini, tu se skrivaju brojne stare pukotine"

Šteta se malo po malo na katedrali sanira od samog potresa. Prije dvije godine skidao se 20 tona težak oštećeni toranj. Cijelo vrijeme traju pripremni radovi.

"Prva faza radova je postavljanje skela, one su već postavljene unutar same katedrale, moraju se postaviti još i izvan. Ukupno je riječ o 600 tona čelika", izvijestila je reporterka Dnevnika Nove TV Srna Bijuk.

"Skela omogućuje prije svega osiguranje nekih elemenata katedrale koji su konstruktivno nestabilni ili im prijeti opasnost od urušavanja", rekao je Davor Skejić s građevinskog fakulteta.

Prije nego što se postave nove, mora se maknuti stara skela na južnom tornju. Bez koje mnogi ni ne pamte katedralu. Obnova traje desetljećima, a potres je stanje pogoršao.

Misa se u katedrali ne održava od 2020.

"Bio je jak potres i katedrala je dosta stara i nije statički osigurana, tako da neka naprave kako treba", poručuje Mirjam.

"Vidite tu skelu kako izgleda, koliko je potrebno vremena da se ona montira, koliko je truda vremena i financija. Mislim da treba pustit ljude da rade svoj poso. Jer to nije ni građeno, to kad je građeno nije građeno za 10 dana ili 2 godine", smatra Dragan iz Njemačke.

Za obnovu katedrale je osigurano 190 milijuna, za nadbiskupski dvor 80 milijuna kuna. Potrošeno je već 70 milijuna. Kada će biti obnovljena, u te procjene nitko se ne upušta.

"Ovdje su zaista najjači ljudi s fakulteta, nitko se tu ne upušta, ali ona bi trebala biti sigurna za službu. A to je najvažnije", kaže ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek.

Ne zna se ni kada će vjernici u katedralu. Detalje o dinamici radova Kaptol će objaviti za tjedan dana.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene