Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 94
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
uzbudljivo otkriće

U zvoniku crkve pronađena vremenska kapsula iz 18. stoljeća

04.03.2021.
u 10:49

Pri skidanju križa-barometra sa zvonika karlovačke crkve Presvetog Trojstva oštećee u potresu, pronađen je svitak iz 18. stoljeća.

Svitak iz 18. stoljeća koji je pronađen pri skidanju križa-barometra sa zvonika karlovačke crkve Presvetog Trojstva, bit će otvoren idući tjedan u Državnom arhivu, u strogo kontroliranim uvjetima. Dogovorila je to Sonja Kočevar, pročelnica Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture i medija, koja je u Karlovcu, zajedno s mnoštvom stručnjaka i znatiželjnih građana, budno motrila postupak skidanja oštećenog križa iz 1794. godine.

Kako je Večernji list jučer pisao, taj zahtjevan posao započeo je u utorak u 9 sati simboličnom zvonjavom zvona sa svih crkvi u Karlovcu, pa tako i susjedne, pravoslavne crkve sv. Nikole, u znak podrške “majci karlovačkih crkvi”, s obzirom na to da je crkva Presvetog Trojstva u karlovačkoj Zvijezdi najstarija; zvonik na kojem je bio križ sagrađen je kada i karlovačka Zvijezda, 1579., a uz njega i crkva, koja je do današnjeg izgleda dograđivana tijekom stoljeća. Križ s jabukom postavljen je na vrh zvonika 1794. i iz te godine datira i pronađeni svitak. Podsjetimo, pronašli su ga Tin Butala i Mateo Trop, članovi Javne vatrogasne postrojbe Karlovca, te Marko Rakovac, član HGSS-a iz Zagreba, tijekom priprema za odvajanje križa s jabukom od stupa koji ga je držao, te predali franjevcima. Koliko je taj postupak bio osjetljiv, pri čemu je spomenuti trojac visio na sajlama iznad križa ili pokraj njega i učvršćivao ga za dizalicu, govori podatak da je križ skinut tek oko podneva!

– Sretni smo što je skidanje 227 godina starog križa s visine od 57 metara prošlo u najboljem redu, što se nisu dogodile neke nepredviđene situacije. Jer osim što je križ s jabukom dotrajao, i lukovica zvonika je u jako lošem stanju; dotrajale su grede, pa i zvonik treba obnovu. Što se pronađene vremenske kapsule tiče, mi smo je i očekivali jer je to bila praksa, kako u 18. stoljeću, tako i inače tijekom vremena, da se pri gradnji u lukovice stavljaju dokumenti, tako da smo mi u toj jabuci ispod križa očekivali takav svitak, pa smo i ekipu koja je na zvoniku odvajala križ na to upozorili. Stoga su bili još oprezniji pri skidanju konstrukcije križa. U takvim dokumentima navedeni su opći podaci o vremenu kada se gradnja događala, pa očekujemo podatke o tome tko je tada bio papa, biskup, gvardijan te crkve, podatke o civilnoj vlasti, tko je bio graditelj, koliko je sve koštalo, možda ćemo doznati i da su postojali donatori. Zapravo, i mi smo radoznali da pročitamo što nam je ostavljeno u poruci – kazala je Sonja Kočevar.

Svitak je bio dobro zaštićen; riječ je o više slojeva papira ispisanih kaligrafskim zapisom koji je stavljen u staklenu, a potom u bakrenu sondu i takav je postavljen u jabuku ispod križa.

– Svitak će najvjerojatnije biti restauriran i pripremljen za prezentaciju; kako i gdje, moramo se dogovoriti. Moramo vidjeti i u kakvom je stanju križ; bude li ga moguće restaurirati, bit će vraćen na zvonik, sve ovisi o procjeni struke. Budu li oštećenja prevelika, nakon što se obnovi lukovica zvonika, na njega ćemo vratiti repliku križa s jabukom u koju ćemo staviti svoju kapsulu za buduće generacije; navest ćemo što smo radili, zbog čega, tko je platio, tko je gvardijan crkve, podatke o vlasti, državi, cijeni, zapravo sve ono što su i oni napisali. To je uobičajena praksa, kako je bila u ono vrijeme, tako je i danas – pojasnila je Sonja Kočevar, pročelnica karlovačkog Konzervatorskog odjela, i dodala da se slične sonde pronalaze u crkvama tijekom restauracije diljem Hrvatske.

Iako su križ i zvonik trebali sanaciju, petrinjski je potres prouzročio dodatna oštećenja i ubrzao početak obnove, s obzirom na prijetnju od pada križa koji s barometrom i jabukom ima više od 500 kilograma. Stoga je bilo potrebno unajmiti posebnu dizalicu te stručnjake koji su već bili u timovima koji su skidali zvonike s crkvi, pogotovo na području Petrinje i Siska. Do obnove i vraćanja obnovljenog križa, po prijedlogu konzervatora, na zvonik je postavljen željezni križ težak samo desetak kilograma.

– Jako smo sretni što je sve dobro prošlo i posebno uzbuđeni zbog pronađene sonde. Do otvaranja ćemo je čuvati u našem samostanu gdje je pohranjen i križ dok ne dođe na red njegova obnova, pa će biti prebačen stručnjacima u Zagreb. U crkvu se sada ne može ući jer stručnjaci rade procjene statike i temelja, proučava se stanje podzemnih kripti, štete na svodu, te načini kako ih sanirati a da se ne unište vrijedni oslici crkve. Nadamo se da ćemo do Uskrsa dobiti zaštitnu skelu u unutrašnjosti koja će štititi vjernike i omogućiti sanaciju – kazao nam je fra Krunoslav Albert, gvardijan i župnik.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije