Restauracija djela

Vrijedna slika “Čuda sv. Franje Ksaverskog” vraćena u Muzej za umjetnost i obrt

Kim Cuculić

Foto Vedran Benović

Foto Vedran Benović

Na slici je sv. Franjo okružen mnoštvom koje traži njegovu pomoć: bolesni koji mole ozdravljenje, mladić kojega je svetac oživio i nekolicina znatiželjnika dio su prizora smještenog na stijene



ZAGREB – Iz Hrvatskog restauratorskog zavoda u Muzej za umjetnost i obrt nakon cjelogodišnjih konzervatorsko-restauratorskih radova vraćena je restaurirana vrijedna slika »Čuda sv. Franje Ksaverskog« s početka 18. stoljeća iz fundusa MUO-a. Ulje na platnu dimenzija većih od 2 puta 3 metra stiglo je u nazočnosti dr. sc. Tajane Pleše, ravnateljice Hrvatskog restauratorskog zavoda, a dočekali su je ravnatelj MUO-a Miroslav Gašparović i konzervatorice-restauratorice MUO-a Jasminka Podgorski i Ksenija Pintar.


Cjeloviti konzervatorsko-restauratorski radovi u Hrvatskom restauratorskom zavodu trajali su godinu dana pod vodstvom konzervatorice-restauratorice Maše Štrok. Rezultatima konzervatorsko-restauratorskih istraživanja definirana je metodologija rada, a potom je slika konsolidirana te su uklonjeni ranije naneseni neprimjereni materijali te slojevi nataložene nečistoće. Izvedene su nužne rekonstrukcije u sloju oslika, a izvorno platno je nakon ravnanja podstavljeno novim te napeto na drveni podokvir sustavom opruga.


Na slici »Čuda sv. Franje Ksaverskog« sv. Franjo je prikazan u isusovačkom habitu i roketi te sa štolom oko vrata, okružen mnoštvom koje traži njegovu pomoć: bolesni koji mole ozdravljenje, mladić kojega je svetac oživio i nekolicina znatiželjnika dio su prizora smještenog na stijene uz more nekog dalekog kraja. Konzervatorsko-restauratorski radovi dio su dugogodišnje suradnje HRZ-a i MUO-a.