"Zakonom o autorskim pravima nastoji se ispraviti disbalans na elektronskom tržištu"

05.04.2021.

11:28

Autor: T.D./Studio 4/HRT

Romana Matanovac Vučković
Romana Matanovac Vučković
Foto: Studio 4 / HRT

Posebna savjetnica ministrice kulture Romana Matanovac Vučković, gostovala je u emisiji HTV-a "Studio 4" i govorila o Zakonu o autorskim pravima.


 Romana Matanovac Vučković je rekla kako je cilj Zakona o autorskim pravima biti u skladu s europskom pravnom stečevinom.

- Svjedočili smo na razini Europe u proteklih nekoliko godina jednoj reformi autorskih prava gdje se pokušava na internetu napraviti bolji balans u korist kolektivnih kreativnih industrija. Svih onih industrija čiji se proizvodi štite autorskim srodnim pravima i u tom smislu je naš Zakon o autorskim i srodnim pravima nastoji se uskladiti s europskom pravnom stečevinom. Plan je do ljeta završiti drugo čitanje ovog zakona, rekla je.

- Ja se nadam da će prije ljetne saborske stanke biti usvojen, dodala je.

Istaknula je kako je u Hrvatskom saboru pokazana iskrena težnja svih stranaka za tim da se osigura bolji pravni okvir za kreativne kulturne industrije.

Ovim zakonom nastoji se ispraviti disbalans na elektronskom tržištu.

- To je da su digitalne platforme i giganti s velikim udjelom na tržištu razvijaju poslovne modele i prakse u okviru prijašnjeg i važećeg okvira u Hrvatskoj kojeg nastojimo promijeniti da nisu plaćale preuzimanje sadržaja. Ovim zakonom se nastoji napraviti da te velike platforme počnu sklapati ugovore i plaćati za kreativni sadržaj u području medijskih industrija, području glazbe, području audio-vizualnih proizvoda. Za pojedince i građane se ništa neće promijeniti. I dalje će se moći shareati linkovi na društvenim mrežama. Pojedinci koji nekomercijalno koriste sadržaje na način na koji su do sada koristili to će činiti i dalje. Platforma je odgovorna za postupke pojedinca na istoj ako se tiče kreatora sadržaja, rekla je.

Istaknula je kako zbog autorskih prava postoji problem oko digitalizacije arhive HRT-a.

- To nije u interesu ni HRT-a ni autora. Pokušali smo u novom zakonu napraviti odredbe pomoću kojih ćemo omogućiti da se cijela arhiva digitalizira i komercijalno iskorištava i da tim upravlja HRT. I da HRT daje određene količine novca koje će se sukladno zakonu ispregovarati o kolektivnom sustavu prava, tako da će biti mogućnost, da se ta baština stavi na raspolaganje svima, a kreatori sadržaja će kroz kolektivne organizacije dobiti određenu naknadu, rekla je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!