Više od 1100 programa spremno za 10. Noć knjige

22.04.2021.

12:53

Autor: Dobro jutro, Hrvatska/HRT/Hina

Noć knjige 2021
Noć knjige 2021
Foto: Noć knjige / HRT

Dodjela nagrada u povodu Dana hrvatske knjige 22. travnja, početak intenzivnih programa Godine čitanja i, naravno, jubilarna 10. Noć knjige 23. travnja događaji su koji ovih dana pozornost kulturne javnosti skreću na razvoj čitateljske publike i postignuća protagonista naše književne scene.

Sve je spremno za 10. Noć knjige


Jubilarno izdanje manifestacije koja se u deset godina razvila u najmasovnije kulturno događanje posvećeno poticanju kulture čitanja u Hrvatskoj donosi više od 1100 događaja u više od 200 gradova i mjesta u svim dijelovima zemlje. U Noći knjige se pod motom "Ljekovita moć knjige" obilježavaju i Svjetski dan knjige i autorskih prava, a zaštitno lice je pripovjedačica i krojačica ljekovitih priča babuška Knjiguška.


U programu sudjeluje više od 300 škola, vrtića i drugih ustanova iz kulture i znanosti, te 130 narodnih knjižnica. Programe najavljuju i bolnice, turistički vodiči, udruge, mjesni odbori, dječji domovi, domovi za starije i mnogi drugi, a odvijat će se i online i uživo, mwđu ostalim i u parkovima, uz rijeke, more, na platoima knjižnica, na trgovima i ulicama.

Noć knjige na HRT-u


Kako ove godine ponovo neće biti uobičajenog otvorenja u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici, rezultati će iznimno biti objavljeni u sklopu posebne emisije na Trećem programu HRT-a u petak 23. travnja u večernjim satima.


Danu hrvatske knjige, koji se obilježava u četvrtak, 22. travnja te Noći knjige, Svjetskom danu književnosti i cijeloj Godini čitanja posvetit ćemo prostor i u mnogim redovitim radijskim i televizijskim emisijama.

Veliki interes babušku Knjigušku - napravite majicu sami


Organizatori Noći knjige odlučili su, zbog velikog broja vaših upita, učiniti dostupnom pripremu za majicu s motivom Knjiguške, maskote Noći knjige 2021.


- Priprema je osmišljena za sitotisak na crnim majicama, a uz nju prilažemo i definirane boje. No to nije sve, poklanjamo vam i pripremu za torbe! Ovu vam mogućnost poklanjamo uz naš 10. rođendan – uz jedini uvjet: ne smijete ih prodavati. Nosite ih s veseljem i ponosno promovirajte knjigu, čitanje i Noć knjige, objavili su organizatori manifestacije.

Noć knjige i u vlakovima i na trajektima


U Noći knjige ponovno sudjeluju i HŽ Putnički prijevoz i Jadrolinija, pa će, građani koji 23. travnja putuju vlakom na relaciji Zagreb - Sisak slušati zvučne knjige s prve mobilne aplikacije za slušanje knjiga na hrvatskom jeziku Book&Zvook. Također, na deset brodskih linija diljem Jadrana putnici će slušati priče pripovjedačice Lee Đido Božak.


Jedan novi program Noći knjige osmišljen je u suradnji s produkcijskom kućom koja stoji iza aplikacije Book&Zvuk, pod nazivom "Priče koje liječe", u sklopu kojega će se na dječjim odjelima prijavljenih bolnica emitirati audiopriče za djecu, a priče će hrvatskim bolnicama biti bez naknade ustupljene na trajno korištenje.


Organizatori Noći knjige su Zajednica nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, Knjižnice grada Zagreba, Knjižni blok Inicijativa za knjigu, Udruga za zaštitu prava nakladnika ZANA, portal za knjigu i kulturu Moderna vremena i Hrvatska udruga školskih knjižničara.


Najavljena je i posebna akcija platforme "Knjiga svima i svuda" od 23. do 30. travnja, u kojoj će 120 knjižara i više od 90 nakladnika ponuditi sajamske cijene knjiga. Kao posebnost ovogodišnjega izdanja izdvojio je i pokretanje "povezivanja knjige s likovnom umjetnošću" u suradnji s Hrvatskim društvom likovnih umjetnika i Akademijom likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu. Tako će kod III. gimnazije u Bužanovoj ulici u Zagrebu biti izrađen mural posvećen jednom od najpoznatijih hrvatskih dječjih romana "Smogovci", uz prisutnost autora Hrvoja Hitreca.


10. Noć knjige imat će i humanitarni karakter. Zahvaljujući suradnji s Veleposlanstvom Rusije, kontejnersko naselje u potresom pogođenoj Glini dobit će kontejner s knjigama koji će služiti kao dječja igraonica i priručna dječja biblioteka.

Plenković: S pravom se ponosimo bogatstvom hrvatske književne baštine


Predsjednik Vlade Andrej Plenković u povodu Dana hrvatske knjige, izjavio je da se Hrvatska, kao zemlja koja se služila trima pismima, s pravom ponosi bogatstvom svoje književne baštine.


- Kao zemlja koja se služila čak trima pismima, glagoljicom, latinicom i arvaticom, odnosno ćirilicom, s pravom se ponosimo bogatstvom hrvatske književne baštine, koja je nepresušno vrelo hrvatskom suvremenom književnom stvaralaštvu, poručio je premijer.


Plenković je uoči sjednice Vlade posjetio trezor Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu i razgledao originalna izdanja prvih tiskovina Marka Marulića i druge vrijedne tiskovine koje su pohranjene u NSK.


Podsjetio je da se Dan hrvatske knjige obilježava u čast oca hrvatske književnosti Marka Marulića koji je prvi umjetnički ep spjevao na hrvatskome jeziku, pa je tom prilikom i u čast Maruliću, na kraju uvodnog govora na sjednici Vlade pročitao završne stihove njegova epa "Judita":

Nagrade Dana hrvatske knjige Paljetku, Czerwińskom i Tomaš


Detalje o dobitnicima nagrada, koje dodjeljuje Društvo hrvatskih književnika (DHK) Judita, Davidias i Slavić - Luki Paljetku, Macieju Czerwińskom i Lori Tomaš. programima Godine čitanja i Noći knjige u emisiji Dobro jutro, Hrvatska doznali smo od koordinatorice nacionalne strategije poticanja čitanja i programa godine čitanja Maje Zrnčić iz Ministarstva kulture i medija i tajnika DHK Marka Gregura, a od voditelj splitskog Marulianuma dr. sc. Bratislava Lučina, koji se u emisiju iz Splita uključio telefonom, čuli smo više o stručno-znanstvenom skupu Marko Marulić, Judita (1501. - 1521. - 2021.), koji  će se održati 23. i 24. travnja:

Dani (i noći) u kojima se intenzivno promiče čitanje i hrvatska književnost počeli su online dodjelom nagrada Dana hrvatske knjige, koje organizira Društva hrvatskih književnika i pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija. 


Dobitnik nagrade Judita – za najbolju knjigu ili studiju o hrvatskoj književnoj baštini, ove je godine akademik Luko Paljetak za zbirku studija iz hrvatske književnosti "Književni pretinci", nagradu Davidias – za najbolji prijevod djela iz hrvatske književne baštine na strane jezike ili najbolju knjigu, odnosno, studiju inozemnog kroatista o hrvatskoj književnoj baštini, dobio je poljski slavist i prevoditelj Maciej Czerwiński, a nagradu za mlade autore Slavić - Lora Tomaš.

2021. - Godina čitanja u Hrvatskoj


U godini proglašenoj Godinom čitanja Ministarstvo kulture i medija pripremilo je brojne aktivnosti poticanja kulture čitanja i razvoja svijesti o ulozi knjige u životu čovjeka, a simbolični početak njihove realizacije obilježit će održavanje 10. Noći knjige u petak, 23. travnja.


Koordinatorica nacionalne strategije poticanja čitanja i programa godine čitanja Maja Zrnčić iz Ministarstva kulture i medija istaknula je kako je važan cilj Godine čitanja učiniti vidljivijima već postojeće programe književne nagrade, festivale, sajmove i druge književne manifestacije, ali i dati trajnost novim programima, kako oni ne bi stali nakon što ta godina bude privedena kraju.


Najavljen je i projekt poticanja čitanja od najranije dobi "Rođeni za čitanje", koji se ostvaruje u suradnji s ministarstvima znanosti i obrazovanja te zdravstva. Velika pozornost dat če se i podršci autorima i prevoditeljima a Godina čitanja trebala bi pridonijeti poboljšanju njihova statusa i pridonijeti većoj vidljivosti njihove djelatnosti.


Također, prošlogodišnji pilot projekt, natječaj za učenike osnovnih i srednjih škola za izradu video najave knjige, privukao je 281 rad u tri kategorije te bi trebao postati trajan program Ministarstva kulture i medija.


Priprema se i Dan čitanja, međunarodna konferencija o poticanju čitanja, književna nagrada mlade publike, imenovanje Ambasadore čitanja i mnoge druge aktivnosti. 


Pogledajte što nam je danima, noćima i godini knjiga rekla voditeljica projekta Godina čitanja Mihaela Majcen Marinić:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!