"Ars et virtus - 800 godina zajedničke kulturne baštine"

09.12.2021.

20:11

Autor: Tamara Džebić Šaljan/V.K./Dnevnik/IMS/HRT

Ars et virtus
Ars et virtus
Foto: Dnevnik / HRT

U Budimpešti je počeo veliki događaj za hrvatsku i mađarsku kulturu. Višegodišnji projekt "Ars et virtus - 800 godina zajedničke kulturne baštine", nakon prošlogodišnjeg postava u Klovićevim dvorima, otvoren je u Mađarskom nacionalnom muzeju. 

- Na ovom se projektu radilo godinama i trebao je biti središnje kulturno događanje u predsjedanju Hrvatske Vijećem EU-a, no pandemija je poremetila planove. No, kako umjetnost ne poznaje granice, ovaj je projekt doživio finale u impresivnom mađarskom nacionalnom muzeju u Budimpešti. Malo koja dva naroda u Europi imaju povijest koja se toliko isprepliće kao što su to Hrvatska i Mađarska, čemu svjedoči i ova izložba sa 150 artefakata u kojima je pokazano 800 godina hrvatsko-mađarske baštine. Za Organizaciju ove izložbe Antonio Picukarić, ravnatelj Galerije Klovićevi dvori i Petra Vugrinec, autorica izložbe, viša kustosica Galerije Klovićevi dvori, dobili su orden Republike Mađarske, rekla je iz Budimpešte za Dnevnik, novinarka HTV-a Tamara Džebić Šaljan.

video thumb

Mađarski nacionalni muzej najveća je i najvažnija muzejska ustanova koja je, osim uloge čuvanja nacionalnog blaga s više od milijun artefakata, iznimno aktivna i uspješna u ostvarivanju međunacionalnih suradnji. Izložba Ars et virtus - Hrvatska i Mađarska - 800 zajedničke kulturne baštine projekt je na kojem se radilo 3 godine.

- Postoje mali i veliki narodi, ali ne postoje male i velike povijesti. I u ovom slučaju dokazujemo da je hrvatska povijest i ova sva djela koja vidimo oko nas, to je uz bok bilo kojoj velikoj zapadnoj, naglasio je Antonio Picukarić, ravnatelj Galerije Klovićevi dvori.

- Dakle, od srednjega vijeka, od škrinje sv. Šimuna pa do Milenijske izložbe 1896. kada se naši umjetnici, povedeni Bukovcem, prvi put predstavljaju na međunarodnoj likovnoj sceni. Tu je niz spomenika koji svjedoče ne samo o našoj povezanosti, nego o aktualnosti naše umjetnosti, istaknula je Petra Vugrinec, autorica izložbe, viša kustosica Galerije Klovićevi dvori.

Najveća senzacija ovog postava jesu prvi put u povijesti spojeni dijelovi nadgrobne ploče biskupa Luke Baratina čija su 4 dijela pronađena u zagrebačkoj katedrali nakon prošlogodišnjeg potresa. Uz slavnu Dubravku Vlahe Bukovca, najstariju hrvatsku zastavu iz 17. tog stoljeća, izložena je i haljina Štefanije Majlet koju je nosila na krunidbi Cara Franje Josipa Prvog.

- Većina umjetnina došla je iz različitih mađarskih i hrvatskih muzeja te iz Riznice zagrebačke katedrale. Iz austrijskog, pak, Muzeja povijesti umjetnosti dolazi ova kaciga i mač Nikole Zrinskog, koji se iz Beča u Budimpeštu vratio prvi put nakon više od 120 godina, govori Szabolcs Serfozo, kustos Mađarskog nacionalnog muzeja.

Izložbu su otvorili mađarski i hrvatski ministri kulture.

Predstavljajući je mađarskoj publici zajedno sa svojim mađarskim kolegom, ministrom ljudskih resursa Miklósom Káslerom, Nina Obuljen Koržinek je kazala kako ta izložba prati više od 800 godina hrvatsko-mađarskoga suživota te istaknula važnost istraživanja iznimnog bogatstva zajedničke kulturne i umjetničke baštine.

Ta je velika obljetnica ujedno i prigoda da se ponovo vrednuju hrvatsko-mađarski povijesni odnosi, rekla je ministrica, kao i prigoda da se ukaže na činjenicu kako se, unatoč jezičnim razlikama i snažnim političkim prevratima tijekom 20. stoljeća, suradnja na području kulture i umjetnosti nastavlja u kontinuitetu sve do današnjih dana.

Podsjetila je da Hrvatska i Mađarska još od početka 12. stoljeća dijele zajedničku sudbinu u državnoj tvorevini koja se od 16. stoljeća pridružuje velikoj zajednici habsburških zemalja, istaknuvši kako nas, uz politička događanja, povezuje i čitav niz velikana kulture koji su značajno obilježili i obogatili našu povijest.

- Dovoljno je prisjetiti se samo velikaške dinastije Zrinski, kao simbola zajedničkog povijesnog usuda hrvatskoga i mađarskog naroda, zaključila je ministrica.

Čestitala je Galeriji Klovićevi dvori i Mađarskom nacionalnom muzeju u Budimpešti, autorima izložbe, te svima koji su pridonijeli uspješnoj organizaciji tog iznimnog izložbeno-istraživačkog projekta te izrazila uvjerenje da će Hrvatska i Mađarska kroz ponovno promišljanje opipljive isprepletenosti svojih kulturno-umjetničkih veza, pronaći putove suradnje za budućnost koji nadilaze poznate ucrtane zemljopisne granice.

- Ja se samo nadam da će izložba biti posjećena i da će je što više gostiju u Mađarskoj, posjetitelja iz Mađarske vidjeti, zaista su sjajni artefakti, govori Nina Obuljen Koržinek, ministrica kulture i medija.

- Vrlo je jedinstveno u europskoj povijesti da se dva naroda, dvije kulture stoljećima toliko isprepliću i nadopunjuju, o čemu najbolje svjedoči ova izložba. Iznimno mi je drago da će je vidjeti i mađarska publika, rekao je Miklos Kásler, mađarski ministar ljudskih resursa koji je zadužen i za redor kulture.

Ars et virtus u Mađarskom nacionalnom muzeju ostaje otvorena do 15. ožujka.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!