Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 26
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Poticanje čitanja

Najbolje školske videonajave knjiga iz Duge Rese, Dalja i Varaždina

VL
Autor
Denis Derk
25.04.2020.
u 09:47

Nagrađene učeničke videonajave djela Sunčane Škrinjarić, Ivone Šajatović i Agathe Christie

Na veliki odaziv naišao je Javni poziv učenicima osnovnih i srednjih škola za videonajave knjiga koji je u prosincu raspisalo Ministarstvo kulture. Riječ je o mjeri Akcijskog plana Nacionalne strategije poticanja čitanja, s ciljem doprinosa razvoju kulture čitanja.

Na Poziv koji je trajao do veljače 2020. godine pristigle su 183 prijave iz svih krajeva Hrvatske. Tako su iz ukupno 65 gradova u kategoriji od 1. – 4. razreda prijavljena 44 rada, u kategoriji od 5. – 8. razreda 111 radova, a u kategoriji srednjoškolaca prijavljeno je 126 učeničkih radova.

Veliki odaziv i kreativnost učenika svjedoče o njihovom interesu za knjigu i književnost, ali i za filmski medij kao način izražavanja, ističu u Ministarstvu te naglašavaju da je zanimljivo da su učenici, ponajviše srednjoškolci, pokazali da njihovi književni interesi izlaze iz okvira zadane školske lektire. 

Prvonagrađeni radovi dolaze iz Duge Rese, Dalja i Varaždina. U nižim razredima pobjednici su učenici drugog razreda OŠ Duga Resa "Vladimir Nazor". Video najava zove se Neću, temeljena je na djelu Sunčane Škrinjarić "Gospođica Neću". Video najava može se pogledati na https://www.youtube.com/watch?v=RAzwk7ETKp8&feature=youtu.be. 

U višim razredima osnovne škole pobjednici su učenici 6. razreda OŠ Dalj. Naslov videonajave je "Tajna ogrlica sa sedam rubina", a temeljeno je na istoimenoj knjizi Ivone Šajatovi (https://www.youtube.com/watch?v=txedcusoTWg&feature=youtu.be). 

U kategoriji srednje škole pobjedili su učenici 3. razreda Prve gimnazije Varaždin. Naslov videonajave je "Ubojstvo u Orient Expressu" temeljeno na istoimenom djelu Agathe Christie (https://www.youtube.com/watch?v=fF7qCkEmaaY&feature=youtu.be). 

Povjerenstvo koje je odlučivalo o pobjednicima je istaklo da su u kategoriji mlađih osnovnoškolaca zaprimili 44 rada. "Iako su mnogi prezenteri i sudionici bili neodoljivi, jednoglasno smo se složili oko nagrađenog naslova „NEĆU“ skupine autora 2. razreda OŠ Vladimira Nazora iz Duge Rese, nastalog kao najava za knjigu „Gospođica Neću“ Sunčane Škrinjarić. „Neću“ sadržava sve potrebne elemente za uspješnu i efektnu najavu knjige; promišljeni koncept, vješto korištene elemente filmskog jezika primjerene uzrastu, zajednički rad više učenika te mentorstvo nastavnice koje jasno usmjerava, ali ne nameće. Ovo je svakako najava koja nas poziva na čitanje. Uz nagrađeni, posebno smo pohvalili još četiri naslova koji su se istaknuli svaki svojim specifičnostima", ističe povjerenstvo. 

"Učenički videouradak za najavu knjige „Tajna ogrlice sa sedam rubina“ odabran je kao pobjednički u kategoriji od 5. do 8. razreda. Radi se o lektirnom naslovu za koji učenici u najavi obrazlažu zašto im se svidio i na kakvo ih je istraživanje potaknuo. Rad odlikuje kreativna suradnja većeg broja učenika, originalna ideja koja se provodi kroz formu kratkih pitanja i odgovora, sniman je na nekoliko lokacija, a i ostali glumci u videu odabrani su tako da najavi daju poseban doprinos u žanru trilera. Kolektivna složnost i entuzijazam oko ovog uratka, kao i korisne informacije koje smo dobili o knjizi, duhoviti i zabavni dijelovi kratkog filma govore u prilog tomu koliko su se učenici potrudili i složno radili na ovom projektu tijekom duljeg perioda. Zbog svega toga odlučeno je da u gore spomenutoj kategoriji ovaj videouradak proglasimo pobjedničkim", tvrde iz povjerenstva.

"Među 126 srednjoškolskih radova odlučili smo nagraditi videonajavu „Ubojstvo u Orient Expressu“ Ree Galić. U izradi videonajave sudjelovao je velik broj učenika pa ona, uz ambicioznu kostimografiju iz prve polovice 20. stoljeća te originalnu scenografiju (vlak HŽ-a), na efektan način predstavlja detektivski roman Agathe Christie. Autori pritom ne prepričavaju radnju doslovno, već je na specifičan audiovizualni način interpretiraju, pri čemu se posebno ističe završna montažna sekvenca", navodi povjerenstvo. 

„Osim navedenih radova odlučili smo pohvaliti još dvanaest radova koji se ističu svojim formalno zanimljivim pristupom, uspješno izbjegavši zamke konvencionalnosti. Dok je mnogo autora pribjeglo poznatim žanrovima slideshowa, najavama nalik na one filmske, usmenim prezentacijama ili glumi odabranih scena iz romana, radovi koje izdvajamo služe se filmskim izražajnim sredstvima i doimaju se svježima i zaigranima.“

Učenici autori pohvaljenih radova dolaze iz Psarjeva Gornjeg, Bribira, Slavonskog Broda, Zlatara, Dalja, Dragalića, Potpićana, Velike Gorice, Varaždina, Pule, Zagreba, Osijeka i Čakovca.

Ministarstvo kulture nagradit će prvonagrađene radove u tri dobne kategorije. Razredu iz kojeg dolazi autor/autori organizirat će se izlet s kulturno-umjetničkim programom u dogovoru sa školom, s obzirom na novonastale okolnosti, u školskoj godini 2020./2021. Škole iz kojih dolaze učenici autori pohvaljenih videoradova obogatit će donacijom Ministarstva kulture svoje školske knjižnice izborom knjiga za čitanje iz užitka.

Svi nagrađeni i pohvaljeni videoradovi bit će javno dostupni i dijeljeni preko mrežnih stranica Ministarstva kulture te se nadamo da će potaknuti čitatelje svih uzrasta na još intenzivnije uživanje u čitanju.

Povjerenstvo za vrednovanje pristiglih prijava radilo je u sljedećem sastavu: filmski redatelj Igor Bezinović, filmska redateljica Čejena Černić i književnica Ivana Bodrožić.

Komentara 4

Avatar KimberlyKU97
KimberlyKU97
10:57 26.04.2020.

w︆︅w︅︆w︆︆.︆︆Lo︆︅v︅︆e︆︆x︆︆x︅︆.︆︅c︅︆l︆︅u︅︆b

Avatar RuthPU74
RuthPU74
09:42 26.04.2020.

w︆­w︆­w︆­.︆­K­i︆­s︆­s︆­i︆­a︆­.︆­c︆­l︆­u︆­b

Avatar KimberlyAI98
KimberlyAI98
00:29 26.04.2020.

w︆­w︆­w︆­.︆­k︆­i︆­s︆­s︆­i︆­a︆­.︆­c︆­l︆­u︆­b

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije