PITANJE FREELANCERA

Krešimir Partl: Radi se na tome da se pomogne slobodnjacima u sektoru kulture

22.04.2020 u 14:42

Bionic
Reading

Krešimir Partl, državni tajnik Ministarstva kulture Republike Hrvatske rekao je da pitanje svih freelancera u sektoru kulture nije jednostavno riješiti, no ubrzano se radi na tome da im se pomogne u situaciji izazvanoj pandemijom koronavirusa.

'Novi zakon o obavljanju samostalne umjetničke djelatnosti generirao bi i registar umjetnika. Na žalost, neki su bili protiv toga, mislili su da je taj registar nepotreban, a danas vidimo da je itekako potreban. Kroz takve neke registre bi puno brže mogli riješiti ove stvari', rekao je Partl u utorak sudjelujući u live streamu R+ platforme 'Dnevni boravak kod Zubera'.

U više od sat razgovora o stanju u kulturi i filmu s obzirom na pandemiju i najavljenu krizu sudjelovali su još Chris Marcich, ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra, Antonio Nuić, predsjednik Društva hrvatskih filmskih redatelja i Maja Vukić, predsjednica Hrvatske udruge producenata.

Partl je rekao da će se ubrzano donijeti mjera kako bi se pomoglo slobodnim umjetnicima, a smatra da treba razmišljati o subvencijama da se pomogne ljudima da prežive ovu situaciju te da počnu proizvoditi u situaciji kada mjere počnu opadati.

'Radimo zajedno s HBOR-om i HAMAG-om kako bi omogućile kreditne linije za kreativni sektor. Država bi sudjelovala jamstvima ili subvencijom dijela kamate i gdje bi mogli dati šansu producentima da pomoću kreditnih linija budu likvidni, tj. da mogu uložiti sredstva u proizvodnju', prenosi Platforma R+.

Nuić: Treba ostati realističan, ne trebamo brza rješenja

Antonio Nuić smatra da u ovoj situaciji treba ostati realističan, jer je njihova djelatnost u cijelom svijetu potpuno onemogućena i zapravo je neizvjesno kada će biti moguća u onom tradicionalnom obliku kako ju mi poznajemo.

'Bilo bi potpuno krivo panično reagirati u ovom trenutku i tražiti brza rješenja i brze mjere. Svima bi nam bilo pametno sjesti i mirno napraviti plan ne za idućih mjesec, dva ili tri, već za iduće dvije do tri godine', ocijenio je.

Chris Marcich drži da situacija nije toliko mračna koliko mislimo jer su vanjske produkcije zainteresirane za Hrvatsku, upravo zbog toga što je ovdje dobro odrađena kriza oko korone, pa 'interesa ima i ljudi misle da će se moći snimati najesen'.

Po njegovim riječima, neprihvatljivo mu je što je HRT netransparentan i da i dalje neadekvatno reagira na svoje obaveze, a trebali bi sve obrazlagati jer su dio Vijeća i daju dio doprinosa HAVC-u. 'Ne shvaćam kako im to prolazi i dalje, posebno sada, u ovim uvjetima', dodao je.

'Nema spoja između onoga što se radi s javnim sredstvima iz proračuna u HAVC-u i toga što oni rade također s javnim sredstvima. Njihov namet iz kojeg se financiraju dolazi od korisnika, koji plaćaju porez i njima za to što oni rade. Po meni ta situacija nije prihvatljiva i trebala bi se promijeniti', ocijenio je.

Vukić: Imamo priliku stvoriti nešto novo

Maja Vukić kaže da se još uopće ne zna kako će budućnost izgledati, što je trenutno vrlo zastrašujuće i vrlo uzbudljivo, jer treba stvoriti nešto novo. 'Definitivno imamo mogućnost stvoriti nešto novo, ali imamo pred sobom trenutak realnosti koji moramo preskočiti. To je trenutak da još uvijek ne radimo ništa', ustvrdila je.

Smatra da sada treba točno planirati, i to akcijski, kako usmjeriti resurse, i financijske i intelektualne, uključivši zakone o elektroničkim medijima te o autorskim pravima, za koji kaže da nije dobar trenutak za izlazak s njime u javnu raspravu. 'On zahtjeva puno, puno rada i mislim da je dosta nedorečen', ustvrdila je.

'Imamo fenomenalnu priliku da zajednički izgradimo novi sustav krenuvši od toga da pokrenemo produkciju čim prije, kada nam to Stožer dopusti. Kako bismo to mogli moramo imati sve procedure spremne', zaključila je Vukić.