Opet kinohitovi

Veliko platno u malom Liču: Najmlađi otvorili obnovljeno kino

Marinko Krmpotić

Foto Marinko Krmpotić

Foto Marinko Krmpotić

Prva projekcija najavljena je za nedjelju, 15. studenoga, kad će u 15 i u 16.30 sati biti održane dvije projekcije za najmlađe i to, naravno, uz poštovanje svih epidemioloških mjera



LIČ – Jučer je u Domu kulture Lič službeno otvoreno Kino Lič i to tako što je osnovcima s područja Liča održana kratka projekcija nekoliko atraktivnih najava vezanih uz aktualne svjetske hitove namijenjene najmlađoj publici.


Tako su najmlađi Ličani prvi mogli vidjeti i čuti kakve će im to užitke moći pružiti kino u njihovom lijepom malom Domu kulture, a prave filmove i prave projekcije bit će moguće pogledati već za tri dana, točnije u nedjelju, 15. studenoga kad će u 15 i u 16.30 sati biti održane dvije projekcije za najmlađe i to, naravno, uz poštovanje svih epidemioloških mjera.


Nastavak tradicije


Kontinuirano prikazivanje filmova, govori nam Dražen Starčević, vijećnik Općine Fužine koji je najzaslužniji za realizaciju ovog projekta, posljedica je uspješne kandidature i suradnje Općine Fužine i Ministarstva kulture RH.




– Oživljavanje kina u Liču logičan je potez jer je upravo ovdje tijekom sedamdesetih pa do početka devedesetih kino kontinuirano radilo punih 26 godina, a proces obnove započeli smo nakon uspješne prijave na državni natječaj što nam je osiguralo dio sredstava potrebnih za obnovu prostora i nabavu potrebne tehnike. Probni rad s nekoliko predstava prošle i ove godine pokazao je da postoji veliko zanimanje jer su predstave privlačile od 80 do 105 gledatelja što je i maksimum ove dvorane. Kad smo vidjeli da interes postoji i da je kino iznova privlačno i starima i mladima, odlučili smo iskoristiti mogućnosti koje pružaju državni natječaji, kandidirali se i uspjeli projekt obnove privest kraju, govori Starčević na koje se nadovezao i načelnik Općine Fužine David Bregovac:


Kvalitetni zvuk


– Od Ministarstva kulture dobili smo 300.000 kuna, sami smo iz proračuna izdvojili dodatnih 200.000 kuna u aparaturu i uređenje te osmislili prostor u kojem će biti užitak gledati filmove jer je platno veliko i ozvučenje vrlo kvalitetno, odnosno po nizu svojih karakteristika, posebno tehnologiji 2D i 3D te ozvučenju dolby surround​, ravno prostorima Cinestara. Prve predstave započinju ove nedjelje, a daljnje predstave planirat ćemo ovisno o epidemiološkoj situaciji pri čemu ćemo na vrijeme obavještavati javnost o predstavama i njihovim terminima. U svakom slučaju do daljnjega će, s obzirom na epidemiološke mjere, u dvorani jednu projekciju moći pratiti pedesetak gledatelja, a svi se nadamo da će pandemija kronavirusa za koji mjesec biti samo ružna prošlost, što znači da će u budućnosti u novim svjetskim hitovima moći uživati veći broj ljudi, rekao je načelnik Bregovac.


Kino Lič nedvojbeno će biti itekako lijep dodatak sadržajima društvenog života na ovom području, a značajno bi moglo biti i u turističkoj ponudi cijelog ovog kraja, tim više što se zahvaljujući suradnji s mrežom Kino.hr jamči prikazivanje najvećih aktualnih svjetskih filmskih hitova.


Štoviše, u Općini Fužine smatraju da će kinopredstave biti pun pogodak pa će, bude li zaista tako, iduće godine u planu biti i dodatno uređenje prostora balkona na kojem bi se uredilo tridesetak kvalitetnijih, tzv. VIP sjedala.


Ulaznice i raspored online


Cijena ulaznice bit će 25 kuna po osobi, a ulaznice će biti moguće kupiti, ne samo prije predstave, već i online sustavom. Također, sve pojedinosti o terminu predstava i filmovima koji će biti prikazivani bit će moguće pronaći na stranicama Općine Fužine.