Online ciklus dobitnika 'Držića' u ZKM-u'

03.12.2020.

11:41

Autor: Anja Cerar/Zrinka Turalija Kurtak/Vijesti iz kulture/V.M./HRT

default error photo
Nagrada 'Marin Držić' najveća je državna nagrada za dramsko pismo. Ministarstvo kulture i medija dodjeljuje ju za najbolje dramske tekstove hrvatskih autora koji dotad nisu objavljeni. Od lani ZKM organizira prvi kontakt nagrađenih s publikom.
Nagrada 'Marin Držić' najveća je državna nagrada za dramsko pismo. Ministarstvo kulture i medija dodjeljuje ju za najbolje dramske tekstove hrvatskih autora koji dotad nisu objavljeni.

Njihov prvi kontakt s publikom, u formi režiranih čitanja na sceni, od lani organizira Zagrebačko kazalište mladih - u ciklusu ‘Držić u ZKM-u’.

Nagradu 'Marin Držić' tridesetogodišnji dramaturg Dino Pešut primio je već šest puta, a čak triput bio je prvonagrađen. Posljednji put za prošlogodišnju dramu ‘Granatiranje’, kojom je i otvoren ciklus ‘Držić u ZKM-u’.

Pogledajte snimku režiranog čitanja 'Granatiranja' Dine Pešuta:



- 'Granatiranje' je priča o susretu dvojice muškaraca; prvi se nalazi za vrijeme bombardiranja u jednom gradu, a drugi je 20 godina kasnije… Tekst je isto tako interpoliran nekim mojim odnosom prema tom tekstu, kao i temama rata, stradanja, tragedije, objašnjava dramaturg, dramatičar i romanopisac Pešut.

Nakon Pešuta, publiku na ZKM-ovu Facebooku i YouTube kanalu u prosincu čekaju i drugonagrađeni - ‘Međimurski lepi dečko’ Mateje Posedi te ‘Dječak’ Davora Špišića.

- Ti tekstovi, osim što su dostupni online, zaista nemaju nikakvu scensku izvedbu dok ih ne praizvede neko od kazališta u Hrvatskoj. ZKM, dakle, već drugu godinu scenski čita tri prvonagrađena teksta, ističe ravnateljica Zagrebačkog kazališta mladih Snježana Abramović Milković.

Ova režirana čitanja ostaju isključivo online, ali ZKM, u ovim otežanim uvjetima, nastavlja i s izvedbama uživo. Ipak, program je ograničen na manje produkcije, a može ga pratiti tek 50-ak gledatelja.

- Publika je jako strpljiva, puno joj hvala, jer često i skidamo i stavljamo predstave, mijenjamo repertoar, ovisi o tome je li netko zaražen ili je u samoizolaciji, međutim, evo, dosad kazalište jako dobro funkcionira, napominje Abramović Milković.

Dramski tekstovi dolaze do punog izražaja tek kad ih se izvede na sceni. Ovim čitanjima nagrađenih djela želi se skrenuti pozornost na sjajne tekstove i njihove autore, a živu, pravu izvedbu pred publikom morat će pričekati.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!