Umjesto Interlibera kreće 'Knjiga svuda i svima’ - online i na HTV3

04.11.2020.

10:56

Autor: Tamara Džebić Šaljan/Vijesti iz kulture/Hina/V.M./HRT

default error photo
‘Knjiga svima i svuda’ platforma je kojom je Zajednica nakladnika i knjižara odgovorila na otkazivanje Interlibera koji se ove godine neće održati zbog dobro nam poznatih razloga - loše epidemiološke situacije. Programi idu online i na HTV3.
‘Knjiga svima i svuda’ platforma je kojom je Zajednica nakladnika i knjižara odgovorila na otkazivanje Interlibera koji se ove godine neće održati zbog dobro nam poznatih razloga - loše epidemiološke situacije. Programi idu online i na HTV3.

- Umjesto Interlibera kreće 'Knjiga svuda i svima’ - online i na HTV3


No to nije dakako razlog da barem tih nekoliko dana od 10. do 15. studenog, koliko inače traje Interliber, knjiga i dalje ne bude u fokusu u knjižarama diljem zemlje.

Ljubitelji knjige čekali su omiljeni sajam cijelu godinu, kako bi kupili željene naslove po povoljnijoj cijeni. No, oni ove godine neće biti viđeni jer neće biti Interlibera na kakvog smo navikli. On će svoju alternativnu inačicu pod nazivom ‘Knjiga svima i svuda’ dobiti, naime, online.

- Na stranicama Zajednice nakladnika i knjižara www.znk.hr će biti objedinjene stranice svih izdavača u Hrvatskoj gdje će se preko internetskih dućana prodavati knjige, a sajamska prodaja će biti premještena u sve knjižare diljem Hrvatske, najavljuje Slavko Kozina, predsjednik Zajednice nakladnika i knjižara.

Bit će tu i premium program gdje će renomirani urednici ugostiti neke od hrvatskih pisaca po svojem izboru, a koji će biti emitiran na Trećem programu HTV-a.
Knjiga svima i svuda 2020. Da knjiga bude u središtu pozornosti važno je i nakladnicima koji su nerijetko, više od 50% godišnje prodaje ostvarivali upravo na Interliberu, a važno je to i resornom ministarstvu koje je cijeli projekt financijski svesrdno poduprlo:

- Od početka ove krize imali smo dogovor da se sva sredstva koja smo osigurali za međunarodne sajmove, koji su se jedan za drugim otkazivali, preusmjere u poticanje čitanja, distribuciju i druge aktivnosti u Hrvatskoj. Na tom tragu, umjesto Interlibera na Zagrebačkom velesajmu, koji bi ove godine zaista predstavljao prevelik epidemiološki rizik, odlučili smo podržati Zajednicu nakladnika i knjižara, ustvrdila je ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek.

Na najavnoj konferenciji za novinstvo, održanoj u ponedjeljak, ministrica je pozvala sve da iskoriste sajamske popuste i ovo vrijeme u kojemu je, smatra, uobičajeno da izađe jako puno noviteta te da ljudi kupuju i daruju knjige.

- Time će oplemeniti svoje vrijeme i pomoći nakladničko-knjižarskoj industriji u Hrvatskoj, dodala je ministrica.

Na pitanje je li kultura stavljena na čekanje u ovim okolnostima, odgovorila je da kultura nije stavljena na čekanje jer se najveći broj kulturnih projekata u Hrvatskoj nastavlja održavati.

- Mi smo od početka ove krize, kada se zbroje sva sredstva, osigurali više od 400 milijuna kuna dodatnih sredstava za financiranje - što kredita, što europskih sredstava, rekla je ministrica i dodala da će tako nastaviti sufinancirati i dofinacirati razliku produkcijskih troškova, s obzirom na okolnosti.

Naglasila je kako će se truditi da sve kulturne institucije budu otvorene poštujući sve mjere te je podsjetila da su u Hrvatskoj otvorena kazališta, knjižare i muzeji.

- Nastavit ćemo s potporama jer je sad otvoreno nekoliko ad hoc natječaja te poticati kombinaciju događaja uživo i online, poručila je Obuljen Koržinek te izrazila uvjerenost da će se na taj način održati vitalnom kulturnu produkciju u svim njezinim dijelovima.

Živi kontakt pisaca i čitatelja ništa ne može zamijeniti. Pisci će se ove godine preseliti na male ekrane, no sajamski popusti na ovaj će način doći u cijelu Hrvatsku, a knjiga tamo gdje joj je i mjesto  - u ruke čitatelja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!