[FOTO/VIDEO] Oštećena kulturno-povijesna graditeljska baština

22.03.2020.

12:39

Autor: I.L./Hina

default error photo
Ministarstvo kulture će koordinirati pregled stanja i procjenu stupnja oštećenja.
Niz izrazito jakih potresa u nedjelju izazvao je niz oštećenja na kulturno-povijesnoj graditeljskoj baštini, priopćilo je Ministarstvo kulture koje će koordinirati pregled stanja i procjenu stupnja oštećenja na području Grada Zagreba i ostalih županija koje su pretrpjele oštećenja.

Procjena će se vršiti temeljem preporuka i smjernica koje će se uskladiti i s uputama Nacionalnog stožera civilne zaštite RH i preventivnim mjerama djelovanja protiv COVID-19 virusa, a sve u cilju zaštite života i zdravlja ljudi, priopćilo je Ministarstvo kulture.

- Ovakav niz izrazito jakih podrhtavanja doveo je do niza oštećenja na kulturno-povijesnoj graditeljskoj baštini kako na pojedinačno zaštićenim kulturnim dobrima tako i na zgradama unutar zaštićene cjeline Grada Zagreba, ističu iz Ministarstva.

Prema prvim informacijama s terena u potresu koji je jutros zatresao Zagreb oštećen je južni toranj zagrebačke katedrale koji je u obnovi. Znatno je oštećena i unutrašnjost crkve. Pao je strop i uništio oltar. Kip Majke Božje Granešinske i svetohranište nisu oštećeni.

Oštećeni su i crkva i samostan sv. Franje Asiškog na zagrebačkom Kaptolu, redovnici i redovnice nisu ozlijeđeni. U tijeku je, doznaje se iz crkvenih izvora, evakuacija pa će dio fratara i franjevačke braće biti smješteni u samostanu u Taboru.



Teško je oštećena i Bazilika Srca Isusova u Palmotićevoj gdje se urušio strop, a u podrhtavanju tla oštećena je i crkva u Čučerju župe Pohoda Blažene Djevice Marije, ali i Župa Svih Svetih u Sesvetama.

Oštećena je i crkva Rođenja Blažene Djevice Marije u Granešini, koja je izgrađena poslije potresa 1880. Projektirao ju je Hermann Bollé, inače zaslužan za sadašnji izgled katedrale u Zagrebu. U crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Remetama urušio se dio stropa svetišta.

Ministarstvo kulture će u suradnji sa stručnjacima Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode Grada Zagreba, ali i stručnjacima iz svih drugih konzervatorskih odjela unutar Ministarstva kulture koordinirati pregled stanja i stupanj oštećenja kako na području Grada Zagreba tako i na području ostalih županija koje su pretrpjele oštećenja uzrokovana ovim nizom potresa.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!