Kultura
RADIONICA ZA DJECU I ODRASLE U DAOS-U

Uvez nije samo puki oblik koji drži listove
Objavljeno 6. listopada, 2020.
Državni arhiv u Osijeku i Konzervatorski odjel u Osijeku - u sklopu manifestacije Dani europske baštine, koja se pod okriljem Ministarstva kulture i medija tijekom rujna i listopada održava u 23 naselja diljem Hrvatske i donosi 16 online edukativno-promotivnih sadržaja, više od 60 raznovrsnih događanja posvećenih obrazovanju i baštini - organizira radionicu za djecu i odrasle Pokazna knjigoveška radionica. Voditelji radionice su Ivan Dješka, arhivski tehničar konzervator i knjigoveža u DAOS-u, Mirela Ravas, dipl. etnolog i antropolog, volonter, te dr. sc. Dražen Kušen, ravnatelj DAOS-a.


Radionica se održava u četvrtak, 8. listopada, s početkom u 19 sati u knjigoveškoj radionici Državnog arhiva u Osijeku, Kamila Firingera 1.


Organizatori obavještavaju sve zainteresirane da je prethodna najava obvezna, i to preko elektronske pošte na dao@dao.hr, kao i to da je broj sudionika ograničen na deset osoba. Program će se održati uz poštovanje propisanih mjera zaštite!


U povodu obilježavanja manifestacije Dani europske baštine 2020., pod zajedničkom temom Baština i obrazovanje - učenje za život, Državni arhiv u Osijeku se na poziv Ministarstva kulture i Konzervatorskog odjela u Osijeku svojim programima pridružio drugim ustanovama u kulturi i ova radionica nije jedini program. Baština i obrazovanje u interakciji daju nove oblike prenošenja znanja, njegovanja tradicije i stjecanja vještina za sve uzraste građana, djecu, mlade i starije, ranjive skupine, lokalno stanovništvo i turističke posjetitelje.


Arhivi čuvaju arhivske knjige i spise, karte i nacrte, tiskovine i audiovizualne zapise nastale različitim tehnikama na različitim materijalima, magnetne i elektronske zapise. Zaštita tog arhivskoga gradiva jedan je od temeljnih preduvjeta za njegovo dugotrajno čuvanje i korištenje.


S obzirom na iznimno veliki udjel, uglavnom unikatnih i nerijetko rukopisnih knjiga, starih i po nekoliko stoljeća, arhivi bez knjigoveške struke ne mogu odgovarajuće sačuvati vrijednu arhivsku baštinu koja im je povjerena na skrb. No, uvez nije samo puki oblik knjige čija je svrha držati listove skupa i štititi ih od oštećenja. Povijest knjigoveštva sastavni je dio povijesti knjige. Uvez je tako mogao biti jednostavan, ali i luksuzan. On govori o vlasniku knjige, njezinoj namjeni, razdoblju u kojem je knjiga nastala, vještinama i znanjima knjigoveža i mnogo drugih informacija.
Pokazna knjigoveška radionica za djecu i odrasle ima za cilj približiti polaznicima tradicionalne načine uvezivanja knjiga, ali pružiti im i neka osnovna znanja i vještine koje bi mogli sami primijeniti prilikom vlastite izrade unikatnih predmeta za osobnu upotrebu, poput bilježnica, albuma za slike i sličnih stvari. N.Vek.
Radionica se održava 8. listopada, s početkom u 19 sati u knjigoveškoj radionici Državnog arhiva u Osijeku
Možda ste propustili...

TISUĆLJEĆA MEĐU RIJEKAMA

Arheološka izložba u Belom Manastiru

U POVODU SVJETSKOG DANA KNJIGE I AUTORSKIH PRAVA

Krleža, Zagorka i Tolkien u Noći knjige u Arkadiji

“POSLJEDNJA FREUDOVA SEANSA”

Planet Art uKinu Urania

Najčitanije iz rubrike