Regija
CRKVA SV. GRGURA VELIKOG

Srednjovjekovni se spomenik nastavlja temeljito obnavljati
Objavljeno 15. listopada, 2019.
ŠLJIVOŠEVCI - Nakon vanjske obnove župne crkve sv. Grgura Velikog, na red su došli i radovi u unutrašnjosti. Već nekoliko tjedana traju radovi u unutrašnjosti crkve, a nadziru ih osječki konzervatori. Crkva je naime zaštićeno kulturno dobro i obnova se provodi u sklopu Programa zaštite i očuvanja kulturnih dobara Ministarstva kulture. Obnova crkve počela je prije četiri godine i dosad je u nju, navodi viša stručna savjetnica Snježana Klarić Čuljak iz Konzervatorskog odjela u Osijeku, utrošeno od 400.000 do 600.000 kuna.- Ove godine obnavljaju se zidovi i podovi svetišta i sakristije, a dosad je u potpunosti obnovljeno krovište te uređeno pročelje zvonika. Radovima je, naravno, prethodila izrada projektne dokumentacije, kao i istražni konzervatorsko-restauratorski radovi i izrada konzervatorskog elaborata - ističe viša stručna savjetnica Snježana Klarić Čuljak.

I za ovogodišnje radove većinu sredstava osiguralo je Ministarstvo kulture, a sufinanciraju ih i Župa sv. Grgura Velikog i Općina Magadenovac.

Teško je točno odrediti koliko će radovi trajati. Snježana Klarić Čuljak kaže da je program obnove crkve višegodišnji te da dinamika izvođenja ovisi o dinamici financiranja. Naravno da trajanje procesa obnove može biti skraćeno ako se u proces financiranja uključe i drugi izvori.

Nakon što budu gotovi radovi u unutrašnjosti i na samoj građevini, moći će početi restauracij pokretnog i nepokretnog inventara.

Završen fazni projekt vanjske obnove i radovi u unutrašnjosti koji su u tijeku prvi su ozbiljniji radovi nakon gotovo pola stoljeća. Crkva je, kaže Klarić Čuljak, posljednji put obnavljana i na njoj su se provodili radovi održavanja sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog stoljeća. Godine su učinile svoje tako da je unutrašnjost crkve bila dosta ruinirana, u lošem stanju, te se prije četiri godine krenulo u temeljitu i kvalitetnu obnovu.

Crkva sv. Grgura Velikog u Šljivoševcima vrijedna je po svojoj graditeljskoj slojevitosti, a posebno je značajna njezina srednjovjekovna osnova. Sagrađena je kao pravilno orijentirana jednobrodna građevina s užim i nižim poligonalnim svetištem. Crkva je sagrađena u srednjem vijeku, a obnovljena u drugoj polovici 19. st. u stilu baroknog klasicizma i historicizma.

Točnih podataka o gradnji crkve nema, no u kanonskoj vizitaciji Župe Šljivoševci navodi se da je župa osnovana 1764. godine te da je crkva postojala prije turskih vremena.
Snježana Fridl
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike