Kultura
20 GODINA RESTAURATORSKOG ODJELA OSIJEK

Restaurirali više od tri stotine umjetnina i nepokretnih kulturnih dobara
Objavljeno 29. studenog, 2019.

U prigodi obilježavanja 20. godišnjice osječkog odjela Hrvatskog restauratorskog zavoda kao središnje javne ustanove za konzervatorsko-restauratorsku djelatnost u Republici Hrvatskoj, u srijedu je svečano otvorena izložba 20 godina Restauratorskog odjela Osijek. Kroz plakate i neke od restauriranih izložaka osječki su restauratori ispričali fascinantnu priču o svom radu i djelovanju, o čemu govori izložba, čijem su otvaranju nazočili načelnica Sektora za zaštitu kulturne baštine u Ministarstvu kulture Mirna Sabljak, zamjenica osječkog gradonačelnika Žana Gamoš, predsjednik Skupštine Osječko-baranjske županije Dragan Vulin, prof. Zvonko Bojčić. koji je sudjelovao u osnivanju Odjela, te pomoćnik ravnatelja za nepokretnu baštinu HRZ-a Boris Mostarčić.


Devedesetih godina 20. stoljeća počela je realizacija višegodišnje ideje o osnutku restauratorske radionice u Osijeku, a, kako je istaknuo prof. Bojčić, ova je izložba prilika da vidimo rezultate njihova dosadašnjeg rada i da ih podržimo, kako bi se restauratorska djelatnost na ovim prostorima ne samo održala nego i dalje razvijala.


Djelatnici i suradnici osječke radionice istražili su, valorizirali, dokumentirali, konzervirali i restaurirali više od tri stotine umjetnina i nepokretnih kulturnih dobara na području Osječko-baranjske, Vukovarsko-srijemske, Brodsko-posavske i Požeško-slavonske županije, na što se osvrnula izaslanica ministrice kulture.


- Riječ je o fascinantnoj brojci. Stoga mi je osobita čast što vas mogu sve pozdraviti i nadam se da će ova izložba u ljudima probuditi svijest o značenju očuvanja kulturne baštine i razvijanju restauratorske djelatnosti. Iako je odrađeno jako puno poslova, na čemu čestitam osječkom Odjelu, 20 godina tek je početak ovog sjajnog posla te vašim djelatnicima i suradnicima želim još najmanje isto toliko godina uspješnog rada - rekla je Sabljak.
Izložbu, u sklopu koje su organizirana i zanimljiva predavanja te radionice, moguće je razgledati do 6. prosinca, radnim danima od 9 do 17 sati. Ulazak je slobodan. D.Miklić
Izložbu, u sklopu koje su organizirana i zanimljiva predavanja i radionice, može se razgledati do 6. prosinca
Možda ste propustili...

U MRAMORNOJ DVORANI GRADSKOG MUZEJA VUKOVAR

Koncertni ciklus Eltz: Duo Eolian

U POVODU SVJETSKOG DANA KNJIGE I AUTORSKIH PRAVA

Krleža, Zagorka i Tolkien u Noći knjige u Arkadiji

Najčitanije iz rubrike