Kultura
UISTINU VRIJEDNA KULTURNA BAŠTINA

Prikaz svakodnevnog života plemića Prandau-Normann
Objavljeno 8. siječnja, 2019.
Za Muzej Valpovštine 2018. godina bila je jedna od najznačajnijih u skorijoj povijesti rada te važne kulturne ustanove
VALPOVO

Muzej Valpovštine, koji svoj stalni postav temelji na vrijednoj ostavštini plemićke obitelji Prandau-Normann, a u čijem je valpovačkom dvorcu danas i sjedište muzeja, svakako može reći kako je 2018. za njih bila jedna od najuspješnijih godina u novijoj povijesti rada ove kulturne ustanove.


Upravo u prošloj godini Muzej Valpovštine bio je jedan od nositelja izložbenog projekta "Valpovački vlastelini Prandau-Normann". Uz Muzej Valpovštine u tom projektu sudjelovali su osječki Muzej likovnih umjetnosti, Muzej Slavonije i Državni arhiv u Osijeku, a sve kako bi se širokoj javnosti prezentirala sveobuhvatna vrijedna građa iz ostavštine ove slavonske plemićke obitelji. Izložba je prezentirana kroz cjeline kao što su Likovna baština Prandau-Normann, Valpovački vlastelini Prandau-Normann - bibliofili, kolekcionari i donatori, Arhivska baština Valpovačkog vlastelinstva i tematska jedinica pod nazivom Svakodnevni život. Upravo je iza ove posljednje tematske cjeline stajala zadaća koju je dobio Muzej Valpovštine i to kako bi u autohtonom ambijentu životnog prostora ove plemićke obitelji, samome dvorcu Prandau-Normann oživio svakodnevicu ove obitelji, odnosno život iza njihova četiri zida.

Tri tisuće predmeta

- Ponosni smo što je nakon izložbene promocije života slavonskih plemićkih obitelji kao što su obitelji Eltz ili Pejačević na red došlo i valpovačko plemstvo, koje je iza sebe ostavilo uistinu vrijednu kulturnu baštinu. Ministarstvo kulture prepoznalo je važnost ove zbirke i ostavštine i odobrilo sredstva za njegovu prezentaciju široj javnosti kroz ovaj veliki izložbeni projekt. Naš zadatak u Valpovu bio je oživiti svakodnevicu u dvorcu, što nam je dijelom pomogla i činjenica da već imamo stalnu izložbu pod nazivom "Ostavština obitelji Prandau-Normann", koja je postavljena još 2009., od kada ju je pogledalo više desetaka tisuća posjetitelja. Sam Muzej Valpovštine raspolaže s približno tri tisuće predmeta iz ostavštine ove obitelji, od fotografija preko servisa za objedovanje, srebrnine, porculana, ali i namještaja, pa čak i primjerice noćne posude ili prvog elektroničkog uređaja za masažu - naglašava viša kustosica Muzeja Valpovštine Mirjana Paušak, koja je ujedno i autorica valpovačkog dijela izložbe.


Osim izložbenih poslova koji su se mogli vidjeti u četiri kulturne ustanove tijekom 2018., iza ovog izložbenog projekta ostao je katalog - knjiga na 420 stranica finog papira i tvrdog ukoričenja. Autori ovog kataloga su kustosi postava izložbe, ali i veći broj vanjskih suradnika. "Promocija kataloga bila je tijekom Osječkog ljeta kulture u Osijeku, a potom i na Interliberu u Zagrebu te u Valpovu za Dan grada. Vrhunac promocije ovog vrijendog tiskanog izdanja dogodio se u Hrvatskom državnom arhivu u Zagrebu početkom prosinca prošle godine. Riječ je uistinu o vrijednom izdanju u kojem se na jednom mjestu sada sabrane sve jedinice iz ostavštine ove obitelji i uz pomoć koje se može proučiti povijest vlastelinstva od njihova dolaska do odlaska iz Hrvatske. Katalog će svakako pomoći svim znanstvenicima u njihovu budućem radu i istraživanju vezano uz valpovačko vlastelinstvo", uvjerena je viša kustosica Paušak.
Čestitka iz 1899.

U Muzeju Valpovštine inače krajem prošle godine su imali iznimno zanimljivu izložbu starih božićnih blagdanskih razglednica.


- Najstarija razglednica je iz 1899. godine, a riječ je o novogodišnjoj čestitki poslanoj s Glavnog kolodvora u Zagrebu, i to grofici Julijani Normann. Ovu informaciju znamo zbog vidljivog pečata Pošte grada Zagreba. Inače, izložili smo stotinjak čestitki iz razdoblja od 1899. do 1960., a na njima je po žigu vidljivo jesu li stizale ili odlazile iz Valpova. Posebno su zanimljive čestitke iz Prvog svjetskog rata, koje su s bojišnice pisali vojnici ili su ih primali na ratištima - priča kustosica Paušak, koja je dio razglednica za ovu izložbu posudila i iz svoje privatne zbirke.
U Muzeju Valpovštine kažu i kako svi oni koji prošle godine nisu stigli pogledati ovu vrijednu izložbu, njezin dio koji se odnosi na Valpovo i život u dvorcu još uvijek to mogu učiniti u samom Muzeju Valpovštine, gdje je ova izložba i dalje postavljena kao dio stalnog postava.


Nefreteta Z. Eberhard
Fotografije najvećih europskih majstora
Za ovu godinu Muzeju Valpovštine odobrena su sredstva Ministarstva kultura od 15.000 kuna za izložbu o starim fotografijama i njihovim autorima, a kojoj je cilj prezentirati posebnu fotografsku zbirku iz muzejske ostavštine. Ta zbirka ima više od 2000 fotografija i dijelom je već prezentirana 2017. na simpoziju "Fotografija u Hrvatskoj" u Muzeju suvremen umjetnosti. "Sve fotografije su 2018. digitalizirane i to također uz pomoć sredstava Ministarstva kulture,a sada ih želimo i prezentirati širokoj javnosti. Riječ je o fotografijama koje su radili najpoznatiji europski fotografi 19. stoljeća i jedinstvene su u Hrvatskoj", napominje kustosica Paušak.
Možda ste propustili...

U ETNOLOŠKOM CENTRU BARANJSKE BAŠTINE

Izložba “Tisućljeća među rijekama"

GDK GAVELLA NAJAVIO SVOJU POSLJEDNJU OVOSEZONSKU PREMIJERU

“Medeja” zrcali naše društvo danas

Najčitanije iz rubrike