Search
Close this search box.
Search
Učenici i učitelji Hrvatske nastave Hessen na Sajmu knjiga u Frankfurtu/Foto: Iva Batistić

Susret učenika Hrvatske nastave Hessen s omiljenim piscima na Sajmu knjiga u Frankfurtu

Ministarstvo kulture Republike Hrvatske organiziralo je predstavljanje dvaju književnika za djecu i mlade, Željke Horvat Vukelja i Mire Gavrana u petak, 12. listopada na pozornici „Kids-Stage“ u prostoru paviljona 5.1 – 6.1 na Međunarodnom sajmu knjiga u Frankfurtu, jednom od najvažnijih i najznačajnijih događaja u svijetu knjiga i izdavaštva.

Ovaj događaj održan je na inicijativu koordinacije učiteljica hrvatskog jezika i kulture za učenike koji pohađaju dopunsku nastavu materinskog jezika u njemačkoj Saveznoj državi Hessen.

Prije samog susreta, učenici su se sa svojim roditeljima i učiteljicama okupili u Hrvatskom izložbenom prostoru u paviljonu 5.0, nakon čega su se zajedno uputili prema platformi „Kids-Stage“-a.

Susret je započet pozdravnim riječima Dubravke Đurić-Nemec, savjetnice iz Ministarstva kulture RH koja je od samog početka podržala inicijativu koordinacije učiteljica hrvatskog jezika i organizirala ovo druženje za pamćenje.

Svojim dolaskom događaj su uveličali i generalni konzul RH u Frankfurtu, Vedran Konjevod te vicekonzulica iz GK RH u Frankfurtu, Biserka Lukan.

Književnica Željka Horvat Vukelja učenike i njihove roditelje obradovala je svojim zanimljivim pričama pričajući ih sama, uz pomoć rekvizita, ali i uz pomoć samih učenika. Poslušali smo priče Jurica i tamburica, Žinko u školi, Priča o rukavicama i Ključ u šetnji, a nakon svih priča pjevala se i pjesmica Bratec Martin, i to na hrvatskom, francuskom, njemačkom, kineskom i japanskom jeziku.

Književnik Miro Gavran učenicima je predstavio svoje knjige za mlade Sretni dani, Svašta u mojoj glavi, Zaljubljen do ušiju, Profesorica iz snova, Kako je tata osvojio mamu, a spomenuo je i novu knjigu Ljeto za pamćenje, jednu dvostruku ljubavnu priču. Svaku je knjigu predstavio na zanimljiv način, ukratko je naveo zanimljivosti iz svake knjige te tako pobudio u učenicima interes za čitanjem.

Književnici su odličnu dinamiku postigli tako što su se naizmjenično tijekom cijelog susreta izmjenjivali u predstavljanju svojih priča i knjiga, što je izvrsno zadržalo pažnju svih učenika.

Nakon susreta svi prisutni su se vratili na Hrvatski izložbeni prostor u paviljon 5.0, gdje su Ministarstvo kulture RH i Školska knjiga učenicima pripremili male poklon-pakete, dok su ih književnici obradovali i svojim autogramima.

Piše: Ivana Capek/Foto: Lidija Bodalec i Iva Batistić

 

Više pročitajte u tiskanom izdanju Fenix Magazina na kojeg se možete i pretplatiti putem E-mailafenix@fenix-magazin.com ili na broj  telefona 0049 69 348 781 400

Fenix-magazin/Marijana Dokoza

 

Podatke o pretplati možete pronaći na fotografiji ispod ili putem linka ONLINE PRETPLATA FENIX MAGAZIN

Povezano

UHĆEN 10 MINUTA NAKON DOJAVE O BOMBI: Policija u Hrvatskoj uhitila 41-godišnjaka
BEBA jpg
POPIS ZABRANJENIH IMENA: Ova imena za djecu u Njemačkoj nisu dozvoljena
Crkva svetog Augustina u Mainzu / Foto: Fenix (MD)
POSTOJI OD 1980. GODINE: Znate li što je “Index Velikog petka”?
TRAGEDIJA NA VELIKI PETAK: Motociklist poginuo u sudaru kod Velike Gorice
VIŠE OD 20 OZLIJEĐENIH: Putnički autobus u kojem su bili učenici u Njemačkoj sletio s autoceste i prevrnuo se na bok
KOBNA POGREŠKA: Liječnici izveli abortus pogrešnoj trudnici