Regija
“RUKSAK (PUN) KULTURE”

Radionica “Snimi film mobitelom”
Objavljeno 28. studenog, 2017.

POŽEGA - Poljoprivredno-prehrambena škola prijavila se na natječaj Ministarstva znanosti i obrazovanja “Ruksak (pun) kulture”. Projekt ”Ruksak (pun) kulture - umjetnost i kultura u vrtiću i školi” (razdoblje 2015. - 2020. godine) dio je nacionalnog dopunskog programa podrške u vrtićima i osnovnim i srednjim školama. Škola je dobila radionicu iz područja vizualne umjetnosti “Snimi film mobitelom” koja je namijenjena učenicima srednjih i viših razreda osnovnih škola te je njezin cilj u jednome danu snimiti filmove uređajem koji svi učenici posjeduju.

Izvođači radionice su Matija Drniković, student druge godine diplomskog studija audiovizualne i multimedijske produkcije na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu, koji honorarno radi u Nukleus filmu kao junior producent i asistent produkcije, i Lana Kosovac, voditeljica Filmske škole Kinokluba Zagreb, na kojoj predaje pisanje scenarija i filmsku režiju, a završila je studij politologije na Fakultetu političkih znanosti i magistrirala filmsku i TV režiju igranog filma na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu.

Lana Kosovac kaže kako će u uvodnom dijelu polaznicima prezentirati program radionice te će gledati i analizirati kratke filmove snimljene mobitelom koji su zapaženi na svjetskoj razini.

- Pritom ćemo objasniti filmske pojmove, režijske i montažne postupke, elemente filmske gramatike i priče te ćemo zajedno s polaznicima nastojati pronaći klasična filmska obilježja unutar ove moderne i naizgled banalne forme. Cilj je pokazati kako je sva filmska obilježja moguće naći u filmovima snimljenima smartfonima te kako se i takvi uradci mogu zvati filmom u punom smislu te riječi – dodaje Kosovac.

Filmovi snimani mobitelom mogu poslužiti kao odlična dopuna mnogim sadržajima predmeta., a učenici bi s novim znanjima i promišljanjima o snimanju filmova mogli za zadaću dobiti da snime film o nekom liku iz lektirnog romana ili o nekoj prirodnoj fascinaciji za predmet biologije. U konačnici, učenici će shvatiti da im mobitel kojim se svakodnevno koriste služi za mnogo više od onoga što su prije mislili.AGM Kruna

Možda ste propustili...

“ANTUN HORVAT” NA NATJECANJU WORLDSKILLS CROATIA 2024.

SSŠ domaćin u disciplini Pekarstvo

ULAGANJE OD 570.000 EURA

Nove prostorije za NK Šipovac

Najčitanije iz rubrike