KulturaŽupanija

FOTO / VIDEO / KNEŽEV DVOR U SLANOME Obnovljena baština, ali i povijesno sjećanje

FOTO / VIDEO / KNEŽEV DVOR U SLANOME Obnovljena baština, ali i povijesno sjećanje

Prvi od jedanaest kneževih dvorova, za koliko ih skrbi Društvo prijatelja dubrovačke starine, onaj u Slanome, ove subote svečano je otvoren javnosti u svom punom sjaju.

Veseli najava iz DPDS-a kako će se i drugi obnavljati, a ovaj, po svemu poseban dvor, sa svojom pričom krenuo je 2014. godine, kada je počela obnova, da bi danas bio na ponos ovog čarobnog primorskog mjesta.

– Ovo je za nas dan koji se ne zaboravlja, iz više razloga. Prije nekoliko godina smo donijeli odluku da ćemo obnoviti što više dvorova, skoro sve osim onih koje ne treba obnavljati. Moram vas podsjetiti, Dubrovačka Republika dijelila se na jedanaest knežija i kneževi dvorovi su bili u Pridvorju, u Cavtatu, u Slanome, Stonu, Janjini, Lastovu, Mljetu… Želimo osim obnove vrijednih spomenika dubrovačke graditeljske baštine obnoviti i nekadašnju dugogodišnju administrativnu podjelu koja je ostavila traga, tako da se stanovnici i izvan gradskog područja i danas osjećaju Župljanima, Konavljanima, Primorcima, Mljećanima… Takva je podjela ostavila traga čak i u današnjem administrativnom ustroju, te se još uvijek koriste imena starih knežija – tako umjesto općine Srebreno, imamo općinu Župa dubrovačka, umjesto Cavtata Konavle, a umjesto općine Slano, općinu Dubrovačko primorje… Iz takvog stava proizašao je i projektni zadatak kojeg smo stavili pred projektante i konzervatore – vratiti Knežev dvor u Slanome u stanje kakav je nekad bio – pojasnio je za početak ugodnog druženja Niko Kapetanić, predsjednik Društva prijatelja dubrovačke starine, dodavši i sve radnje koje je DPDS morao učiniti kako bi do koraka obnove došlo.

– Prije četiri godine zatekli smo dvor u jadnom stanju. Sva je unutrašnjost bila prekrivena obilnom vegetacijom, dračom i kupinama, a na istočnoj dvorani rasla je šuma visokih čempresa, dok se veći dio prizemlja počeo koristiti kao odlagalište smeća. Da bi počeli s obnovom, dvor je s nekoliko okolnih čestica prvo trebalo otkupiti od brojnih vlasnika razasutih po svijetu, a uspjeli smo uz veliku pomoć tadašnjeg i sadašnjeg načelnika i na toj pomoći se i ovaj put zahvaljujemo. Od 2014. godine, kad se počelo s izradom projekta, do danas kad je dvor građevinski završen, u obnovu je uloženo oko 15 milijuna kuna – nastavio je dalje Kapetanić.

Projekt obnove dvorova se nastavlja

– Kao i kod drugih spomenika koji su u vlasništvu društva i s njime upravljamo, nastojat ćemo s vremenom ostvariti prihode dostatne za održavanje spomenika i troškove poslovanja. Ne zaboravimo, ovdje smo za sada otvorili i dva radna mjesta. Zahvaljujemo se i svima koji su sudjelovali u obnovi, a posebno bih istakao autora projekta, Studio Vetma, glavnog izvođača radova Građevinar Quelin, arheologe iz Arheo Plana, konzervatore ali i sve one brojne kooperante i izvođače koji su doprinijeli da imamo baš ovakva starinska vrata, prozore, ozvučenje, rasvjetu, hortikulturno uređenje, namještaj, zidne oslike… Htjeli smo samo najbolje, pa smo zato odabrali i najbolje izvođače. Jesmo li u tome uspjeli, procijenite sami, uz napomenu da će obnavljanje interijera potrajati još nekoliko mjeseci kad ćemo od prezentacije i otvaranje suvenirnice, dobiti i ugostiteljski objekt – naglasio je Kapetanić, još jednom se zahvalivši okupljenima, uz želju da se dvor prepozna kao kulturno središte jer je u tu svrhu obnovljen i opremljen, kao mjesto gdje će se održavati prezentacije, promocije, znanstveni skupovi, svečani protokol općine, kao i sva druga kulturna događanja.

– Projekt obnove kneževih dvorova se nastavlja – kupili smo kneževe dvorove u Pridvorju i Janjini i počeli s njihovom obnovom. Upravo smo jučer s Općinom Lastovo potpisali ugovor o obnovi Kneževog dvora. Ali ni tu nije kraj našim planovima kad su ostali projekti u pitanju, ima ih tridesetak. Iskoristio bih ovu prigodu da vas ispred DPDS-a pozovem na svečano otvaranje za javnost unutrašnjeg dijela tvrđave Minčeta koja će se održati tijekom lipnja – zaključio je Kapetanić.

Apsolutni unikum u Europi

– Dragi prijatelji, poslije dugotrajne i zahtjevne obnove, zasjala je u ljepoti još jedna obnovljena baština, ali obnovljeno je i povijesno sjećanje. Pred nama je još jedan dokaz kontinuirano dobrog poslovanja DPDS-a, koje je nastavilo služiti davno obećanom općem društvenom interesu. Danas svjedočimo još jednom njihovom postignuću u očuvanju baštine i značajnom doprinosu lokalnoj zajednici. S obnovom ovog Kneževog dvora, potvrdili su se još jednom kao garancija valjane i sustavne, osmišljenje zaštite i očuvanja, obnove baštine – kazao je Zoran Zec iz Nadzornog odbora DPDS-a, dodavši kako se dogovorno čuva baština i namjenski troši novac, te se još jednom DPD potvrđuje kao apsolutni unikum u Europi koje u cijelosti zaslužuje potporu struke i svih odgovornih.
Načelnik Nikola Knežić zahvalio se u ime Općine Dubrovačko Primorje, uz veliku napomenu kako inače ‘nema tremu pred govor, no kako je danas prožet ponosom i sretan’.

– Tražim riječi za reći hvala, ali ne mogu, jer to je jedno veliko, veliko hvala. Sudjelovali smo koliko smo mogli, no ono što je DPDS napravilo, njihov angažman, potiče na razmišljanje o inicijativi osnivanja ‘Društva prijatelja DPDS-a’ – kazao je Knežić.

Za kraj, okupljeniam se obratila i ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, koja je samo za ovu prigodu stigla u Slano.

– Kroz sva stoljeća postojanja DPDS-a svjedočimo naporima, a posebno u posljednjim godinama i desetljećima, kada je jedna vizionarska ideja širenja obuhvata onoga čime se DPDS bavi i na okolna područja zapravo u punini dalo priznanje svemu onome što je Društvo radilo i radi. Kao ministrica kulture moram reći kako se vidi u stvarnosti i realizaciji sve ono o čemu promišljamo – teme održivog razvoja, razvoja, uloge kulture i baštine u lokalnoj zajednici, prepoznavanja vrijednosti baštine u zajednici, poticanje gospodarskog, ali i šireg društvenog razvoja. To sve na takav minuciozni, stručni precizan način, angažirajući uvijek najbolje stručnjake. Veliko mi je zadovoljstvo biti danas ovdje s vama, da možemo otvoriti još jedan prekrasan prostor kulture i naravno, što svi članovi Društva znaju, u Ministarstvu i meni osobno imat ćete potporu i za sve buduće aktivnosti, projekte i vjerujem kako u ime svih nas ovdje mogu na kraju samo reći jedno veliko hvala – ovim riječima ministrica Obuljen Koržinek svečano je otvorila čarobni Knežev dvor u Slanome, u kojem su posjetitelji uživali ovo subotnje poslijepodne.

Vratimo se malo u prošlost. U Slanom je, od 1399. godine, kada je ovo mjesto ušlo u sastav Dubrovačke Republike, stolovao knez, a Knežev dvor pregrađen je u 19. stoljeću. Ako se odlučite posjetiti dvor u novom sjaju, morate znati kako se on nalazi uz glavnu prometnicu, na sjeveroistočnoj strani Slanoga.

Specifičnost baš ovog dvora je u tome što je više nalik na utvrđeno gospodarstvo, nego na reprezentativnu stambenu građevinu, saznajemo sa stranice TZ Dubrovačko primorje, a kuća kneza visoka je dvokatnica na koju se vežu one manje, što zajedno uvjetuje značaj izgradnje sklopa, vidljivo u shemi visokog zatvorenog bloka koji jednokatna krila, koja s južne strane zatvaraju visoki ogradni zid, tvoreći manje unutrašnje dvorište iz kojega se ulazi u nadsvođene prizemne gospodarske prostorije, navodi se dalje u opisu na stranicama TZ-a.

Glavni je ulaz sa zapadne strane i iznad njega je uzidan reljef sveca s mitrom, vjerojatno sv. Vlaha, patrona Dubrovačke Republike, ponovno obnovljen, te sada s ponosom nadgleda sve one koji uživaju u novom, obnovljenom zadnju na ponos Slanog, ali i cijele županije.

MNJ/ZP

Pročitajte još

POZNATA HRVATSKA KNJIŽEVNICA U GRADU Književna večer s Julijanom Matanović

Dulist

OBJAVLJENE LISTE HDZ-a Franković jedini iz Dubrovnika

Dulist

SJEDNICA OPĆINSKOG VIJEĆA KONAVALA Usvojeno izvješće o radu načelnika Lasića

Dulist