Brend

Hrvatski festivali predstavljeni u Beču

Festival
Foto: Snježana Herek
1/4
25.05.2017.
u 09:34

Događaj je privukao brojnu međunarodnu publiku s područja diplomacije, kulture i javnog života

Prepoznatljivost nacije na temelju segmenta glazbenih i glazbeno-scenskih festivala te moguće redefiniranje hrvatskog kulturnog identiteta s te pozicije bila je središnja tema zanimljivog predstavljanja Bečanima četiriju naših nacionalnih festivala: Dubrovačkih ljetnih igara, Splitskog ljeta, Varaždinskih baroknih večeri i Osorskih glazbenih večeri.

Sjajnu promociju festivala u veleposlanstvu Republike Hrvatske u Beču, na njemačkom jeziku, upriličila je pomoćnica hrvatske ministrice kulture dr. Iva Hraste Sočo, u sklopu Godine kulture Austrija – Hrvatska 2017.

Predstavljanje je privuklo brojnu međunarodnu publiku s područja diplomacije, kulture i javnog života.

Među nazočnima bili su i hrvatska veleposlanica u Austriji dr. Vesna Cvjetković te veleposlanik Bosne i Hercegovine u Austriji Tomislav Leko.

Goste je uvodno pozdravio drugi tajnik Veleposlanstva Republike Hrvatske u Austriji Domagoj Marić, izrazivši zadovoljstvo da je promotorica upravo dr. Hraste Sočo, koja je svojedobno bila i savjetnica za kulturu u našem veleposlanstvu u Beču, pa dobro poznaje afinitete Bečana i Austrijanaca.

"Festivali, a uzela sam četiri naša najreprezentativnija primjera, neobično su važni ne samo kao marketinški nego i kao kulturno-politički alat u predstavljanju posebnosti naše zemlje. Oni mogu utjecati i na kulturni identitet zemlje i prepoznatljivost nacije", rekla je dr. Hraste Sočo.

Istaknula je i važnost kulturne diplomacije kao bitnog čimbenika u predstavljanju imidža i identiteta neke zemlje.

Govoreći o Dubrovačkim ljetnim igrama, utemeljenima 1950., napomenula je kako je to jedan od najstarijih i najprestižnijih ljetnih festivala u Hrvatskoj, poznat diljem svijeta, koji u jedinstvenom ambijentu zatvorenih i otvorenih scenskih prostora renesansno-baroknog Dubrovnika nudi vrhunske glazbene, dramske i plesne priredbe.

Za Splitsko ljeto pomoćnica hrvatske ministrice kulture tvrdi da je jedini hrvatski festival kojemu je opera u temeljima, a što je posebno zanimljivo Austrijancima koji operu obožavaju.

Splitsko ljeto pripada među najstarije i najcjenjenije hrvatske kazališne festivale važnih međunarodnih dosega, a prepoznatljivo je i po jedinstvenom peristilu Dioklecijanove palače i drugim splitskim kulturno-povijesnim lokalitetima na kojima se Splitsko ljeto održava.

"Varaždinske barokne večeri, na čijem je repertoaru barokna glazba, postale su ne samo brend u Hrvatskoj nego i izvan njenih granica, s obzirom na to da festival svake godine ima novu zemlju partnera, što je sjajna zamisao", naglasila je dr. Hraste Sočo.

Dodala je kako je upravo održana promocija ovog festivala u Budimpešti jer će ove godine zemlja – partner biti Mađarska, a sljedeće Japan.

Napomenuto je da posjetitelji festivala imaju priliku uživati i u niz popratnih kulturnih manifestacija na temu baroka, od likovnih izložbi preko promocija knjiga do glazbenih i ostalih seminara.

Osorske glazbene večeri, pokrenute 1976. na inicijativu sada već pokojnog Daniela Marušića, predstavljene su kao festival koji poseban naglasak stavlja na hrvatsku glazbenu baštinu, a zbog iznimnog doprinosa našem nacionalnom stvaralaštvu 2011. godine dobio je status nacionalnog festivala.

Pozornost glazbene publike privlači i niz velebnih slika i skulptura istaknutih hrvatskih umjetnika.

"Svi ti festivali, osim što su kulturno i estetski sadržajni, oni su i sredstvo privlačenja kulturnog turizma, po uzoru na Salzburške ljetne igre u Austriji, koje su prvo nastale da bi se rekonstruirao austrijski kulturni identitet, a tijekom godina postale su pravi magnet koji privlači publiku iz cijeloga svijeta", podsjetila je dr. Iva Hraste Sočo.

Potvrdila je kako bi se naši festivali također morali promovirati sustavno, a ne samo u vrijeme njihova održavanja, s ciljem da festivalski gosti dođu, ali i koji dan dulje ostanu u samom gradu.

Dr. Hraste Sočo istaknula je kako je Godina kulture Austrija – Hrvatska 2017. velika prilika za promociju naše zemlje u Austriji i obrnuto, a to moramo znalački iskoristiti.

"Potvrda tome je i prvo gostovanje jedne hrvatske izložbe u prestižnom prostoru bečkog muzeja Belvedere u listopadu ove godine te gostovanje glumaca HNK u poznatom bečkom Narodnom kazalištu – Volkstheateru", zaključila je Hraste Sočo i sama oduševljena povijesnim ulaskom hrvatskih umjetnika u bečke eminentne prostore.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije