Jedna od najvećih hrvatskih umjetnica

Izložba remek-djela Nives Kavurić-Kurtović oduševila Bečane

Nives Kavurić-Kurtović
Foto: Snježana Herek
1/6
23.10.2017.
u 10:04

Dr. Brogyanyi govorio je o svojim osobnim susretima s hrvatskom slikaricom Nives Kavurić-Kurtović i razlozima zašto ga je oduševila kao osoba i umjetnica

U bečkoj galeriji "Bildraum 07" otvorena je velebna izložba remek-djela Nives Kavurić-Kurtović, jedne od najvećih hrvatskih umjetnica.

Četrnaest slika iz privatne zbirke austrijskog kolekcionara Alfreda Brogyanyija, od toga četiri velikog formata, predstavljaju samo djelić cjelovitog stvaralačkog opusa umjetnice koja je preminula prošle godine, a bila je profesorica na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu i članica Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Izložbu su otvorile Iva Hraste-Sočo, pomoćnica hrvatske ministrice kulture za međunarodnu suradnju i Teresa Indjein, voditeljica Sektora za kulturu u austrijskom ministarstvu za Europu, integraciju i vanjske poslove.

"Za ovaj izložbeni postav najprije moramo zahvaliti dr. Alfredu Brogyanyiju, austrijskom kolekcionaru koji ima jednu od najvećih zbirki suvremene hrvatske umjetnosti s više od 400 djela naših autora", rekla je Hraste-Sočo, naglasivši kako je Brogyanyi važan promotor Hrvatske kulturne baštine u Austriji i šire.  

"Bečka izložba zapravo je hommage umjetnici koja je mijenjala naš svijet. Upravo su žene u središtu projekta Godine kulture Austrija – Hrvatska 2017., u čijem je sklopu otvorena i ova izložba".

Veleposlanica Indjein potvrdila je da su austrijska i hrvatska kultura dio zajedničke povijesti te da Austrijanci Hrvate smatraju svojim susjedima, iako nemaju zajedničku granicu.

"Zbog sjajnih kulturnih odnosa između naših dviju zemalja, hrvatska kultura ovdje je postala nezaobilazna. Potvrda tome brojni su hrvatski umjetnici koji se u Beču, ali i u drugim austrijskim gradovima smiješe s plakata", istaknula je Indjein, zahvalivši hrvatskoj veleposlanici dr. Vesni Cvjetković na profesionalnoj i prijateljskoj suradnji, a vlasniku zbirke Brogyanyiju na njegovanju austrijsko-hrvatskih kulturnih odnosa.

Dr. Brogyanyi govorio je o svojim osobnim susretima s hrvatskom slikaricom Nives Kavurić-Kurtović i razlozima zašto ga je oduševila kao osoba i umjetnica. Naglasio je njezin prepoznatljivi likovni rukopis koji pripada vrhuncima hrvatske suvremene umjetnosti.

"U njezinu sam ateljeu mnogo naučio i uvidio da je svjetlo za Nives od posebne važnosti, što sam na kraju i sam uvidio studirajući njezina djela", napomenuo je naš sugovornik. A umjetnica se, kako je otkrio, uz svoj bogat slikarski i crtački opus, bavila grafikom i ilustracijom. 

"Ono što mi je posebno skrenulo pozornost jest da ovih deset izloženih slika istog formata moraju biti u nizu. Tek mi je kasnije postalo jasno zašto – zato da autoričini oblici snažnog, harmoničnog i poetskog kolorita prodru u prostor", naglasio je.

Goste je uvodno pozdravio voditelj bečke galerije Bildrecht Günter Schönberger. Rekao je kako umjetnica Nives Kavurić-Kurtović pripada među najvažnije hrvatske slikarice 20. stoljeća, istaknuvši kako je za svoj rad dobila brojna priznanja u zemlji i inozemstvu te da se njezina djela nalaze u mnogim privatnim i javnim zbirkama.

Izložbi su bili prisutni brojni austrijski i hrvatski politički, kulturni i drugi javni djelatnici.

"Lijepo je danas biti Hrvat u Beču. Ponosan sam na izložbu Nives Kavurić-Kurtović, meni jedne od najdražih hrvatskih slikarica koja je prošle godine izlagala i u Klovićevim dvorima. Taj ponos i čast dodatno povećava velika izložba "Izazov moderne. Zagreb – Beč oko 1900.". Sve to dokaz je da se Zagreb i Beč, Hrvatska i Austrija vole javno", zaključio je ravnatelj Klovićevih dvora Antonio Picukarić.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije