Svečanost u Muzeju za umjetnost i obrt

ULUPUH dodijelio godišnje nagrade zaslužnim umjetnicima. Lazer Rok Lumezi dobio nagradu za životno djelo

Hina

foto: Marko Lukunic/PIXSELL

foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Zahvalivši u ime svih nagrađenih Lumezi je rekao kako čovjek nakon školovanja odlučuje čemu će se posvetiti, hoće li izabrati između korporacije ili samostalnog djelovanja, gdje će pokušati ostvariti slobodu kreativnosti.



ZAGREB – Lazer Rok Lumezi, jedan od vodećih umjetnika u izradi umjetničkog nakita, primio je danas nagradu za životno djelo ULUPUH-a, na svečanosti u Muzeju za umjetnost i obrt, gdje su uručene i ostale godišnje nagrade te udruge likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti.


“Lumezi je svojim umjetničkim radom stvorio razvojnu platformu za neočekivane inovativne putove suvremenog oblikovanja plemenitih kovina gdje se i u minijaturnoj formi postižu učinci monumentalnog”, rečeno je na dodjeli, na kojoj je bila i ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek.


Zahvalivši u ime svih nagrađenih Lumezi je rekao kako čovjek nakon školovanja odlučuje čemu će se posvetiti, hoće li izabrati između korporacije ili samostalnog djelovanja, gdje će pokušati ostvariti slobodu kreativnosti. “Taj je izbor dosta težak jer sloboda ima svoje granice i mogućnosti, međutim u polju slobode on se može totalno razvijati kroz stvaranje, stvarajući djelo ostvariti samoga sebe”, ustvrdio je.




Kaže da nakon uspjeha u tome da se ostvari umjetnik osjeća radost, a to je ono što i sada osjeća. “Vjerujem da je tako i drugim slavodobitnicima koji su se primili slobode koja je bila ne do kraja sigurna, ali uspjeli smo”, dodao je Lumezi koji je dosad imao više od 30 samostalnih i 60 skupnih izložaba nakita te 135 đaka i suradnika kojima je u otvorenom atelieru prenosio svoje znanje.


Ministrica: Obljetničke prigode skromne, ali nikad važnije


Čestitavši dobitnicima, ministrica Nina Obuljen Koržinek rekla je kako se ove godine obljetničke prigode održavaju “skromno, u prigušenom tonu, pod strogim epidemiološkim mjerama, no unatoč tome danas je važnije nego ikad nagraditi izvrsnost, trud stvaranje i kreativnost, pa i svakodnevnu borbu umjetnika”.


“S druge strane iza te svakodnevne borbe stoji tradicija i čvrst okvir udruženja koje već 70 godina umjetnicima partner i upravo u sinergiji te dvije strane može se sagledati večerašnja dodjela”, dodala je.


Obuljen  je istaknula kako je Ministarstvo nastojalo čitavo vrijeme, u kojemu smo suočeni s pandemiju, a lokalno i potresom u Zagrebu, osmišljavanjem ad hoc natječaja te izravnim potporama umjetnicima, barem donekle umanjiti učinke krize nastale uslijed okolnosti u kojima živimo.


“Na tom tragu najavili smo prije nekoliko dana da ćemo od siječnja započeti ponovno s dodjelom izravnih potpora samostalnim umjetnicima i neovisnim profesionalcima, kako bismo pokušali i kroz sljedećih nekoliko mjeseci olakšati njihov rad”, istkanula je.


Ministrica je čestitala i ULUPUH-u na 70. obljetnici osnutka, uz želju da se njihove aktivnosti i napori u očuvanju i promociji primijenjenih umjetnosti nastave i dalje s nesmanjenim entuzijazmom unatoč svemu.


Bakal: Umjetnici pomogli da se ova godina lakše prebrodi 


“Iza nas je teška i stresna godina obilježena pandemijom i potresom, no unatoč tome hrvatski umjetnici postigli su svojim upornim i kontinuiranim radom da cijelo ovo vrijeme bude lakše prebrodivo”, naglasila je Ivana Bakal, predsjednica ULUPUH-a.


Kako je istaknula, iako su mislili da su teška vremena iza njih i da polako izlaze iz svih kriza, sudbina ih je vratila u neizvjesnost, pa mnogi članovi trpe nesagledive posljedice.


“Potres je uzrokovao brojna oštećenja kulturnih institucija, muzeja, galerija, ateliera, no to nije onemogućilo naš svakodnevni rad i ubrzo smo nastavili realizaciju predviđenih programa. Održano je 20 izložbi, dva edukativna projekta, tri međunarodne suradnje, šest  radionica i tribina, izdavane su monografije, katalozi”, napomenula je.


Nagrade za izložbeni projekt, izdavački projekt, mladog umjetnika


Nagrada za najbolji izložbeni projekt dodijeljena je 55. zagrebačkom salonu primijenjene umjetnosti i dizajn “Puls trenutka ili što vas pokreće”, koji je ove godine organiziran u posebno teškim okolnostima, s a žiri je odabrao 133 autora i grupa autora te 250 radova, uz pedesetak pozvanih autora.


Središnja tema ovogodišnjeg Salona posvećenog primijenjenim umjetnostima i dizajnu bila je propitivanje vlastitog stvaralaštva koju je osmislila autorica i kustosica ovogodišnjeg salona Iva Körbler.


“Kustosica je svojom koncepcijom željela da se umjetnici vrate ishodištima vlastita umjetničkog stvaranja, onomu što ih pokreće, onomu radi čega su se uopće odlučili profesionalno baviti umjetnošću. Drugim riječima, željela je pronaći odgovore na pitanje zašto su se uopće počeli baviti umjetnošću / odlučili se za taj poziv / zašto misle da su upravo njihova djela potrebna našem okruženju / društvu”, napominje se u obrazloženju.


Nagrada za najbolji izdavački projekt uručena je Feđi Gavriloviću za izdanje “Ivan Posavec — Zemljaci”, temeljena na višegodišnjem istraživanju, ali i brojnim zajedničkim projektima koje su autor knjige i taj istaknuti hrvatski fotograf tijekom godina zajednički ostvarili.


“Ovo izdanje donosi novo čitanje i analizu do sada poznatih ciklusa i djela u opusu Ivana Posavca, dok s druge strane problematizira cikluse koji do sada nisu bili predmetom istraživanja”, ocijenjeno je.


Nagradu za najboljeg mladog umjetnika primila je Nika Šimičić koja se bavi akademskim pisanjem i istraživanjem, prevođenjem i dizajnom, a od 2017. godine radi kao voditeljica galerija Bačva i Karas u Hrvatskom društvu likovnih umjetnika (HDLU).


ULUPUH-ovo priznanje za poseban doprinos ugledu Udruge dodijeljeno je povjesničarki umjetnosti i dugogodišnjoj voditeljici Galerije ULUPUH Maši Štrbac,  samostalnoj umjetnici keramičarki Danijeli Pičuljan i povjesničarki umjetnosti i likovnoj kritičarki Višnji Slavica Gabout,  zbog osobitog doprinosa ULUPUH-u i prijema u međunarodnu Akademiju keramike u Ženevi.


Počasnim članom proglašeni su hrvatska književnica Silvija Šesto i Petar Prelog, povjesničar umjetnosti, viši znanstveni suradnik u Institutu za povijest umjetnosti u Zagrebu.