od 2. do 10. studenoga

Revija lutkarskih kazališta: Recentne predstave kojima se slavi hrvatsko lutkarstvo

Ervin Pavleković

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Sudjeluju i kazališta iz Mostara i Maribora. Osim samih predstava, popratni program čine radionice te promocije knjiga i časopisa. Revija lutkarskih kazališta održat će se u HKD-u na Sušaku, Ri Hubu i u Gradskom kazalištu lutaka Rijeka



RIJEKA – U vijećnici Grada Rijeke jučer je najavljena 25. po redu Revija lutkarskih kazališta, koja će biti održana od 2. do 10. studenoga. Uz Reviju Gradsko kazalište lutaka Rijeka ove godine obilježava i 60 godina postojanja. Ovogodišnja Revija lutkarskih kazališta održat će se u HKD-u na Sušaku, Ri Hubu i u Gradskom kazalištu lutaka Rijeka, a uključuje recentne lutkarske predstave hrvatskih kazališta uz sudjelovanje teatara iz Mostara i Maribora. Osim samih predstava, popratni program čine radionice te promocije knjiga i časopisa.


Srebrna Revija


Predstavljanju programa Revije lutkarskih kazališta nazočili su riječki gradonačelnik Vojko Obersnel, pročelnik gradskog Odjela za kulturu Ivan Šarar, pročelnica Upravnog odjela za kulturu Primorsko-goranske županije Sonja Šišić, programska direktorica Rijeke 2020 Emina Višnić, ravnateljica Gradskog kazališta lutaka Magdalena Lupi Alvir te stručna suradnica Gradskog kazališta lutaka Vedrana Balen Spinčić.


Ravnateljica GKL-a Magdalena Lupi Alvir izrazila je zadovoljstvo zbog održavanja ovogodišnje Revije te je istaknula značaj lutkarstva, koje je vječni izazov, posebice u vrijeme pandemije.




– U 25. srebrnoj Reviji ne odustajemo od svoje publike i od lutkarstva. Iako je ova Revija isprva bila zamišljena s većim udjelom inozemnih programa iz Europe i cijeloga svijeta, želja nam je da upravo u godini kada naš grad nosi titulu Europske prijestolnice kulture sa svojom publikom slavimo prije svega hrvatsko lutkarstvo, koje ove godine pak obilježava svoju 100. godišnjicu.


Donosimo klasične bajke u novom ruhu, predstave za najmlađe koje zovu na igru ili govore o važnosti čitanja, predstavljamo šarolikost i raznolikost lutkarske scene bez straha i uz podršku te vodstvo lutke bila ona predmet, papir, sjena ili dio glumačkog tijela – rekla je Lupi Alvir, pritom dodajući kako je u ovim izazovnim vremenima potrebno promišljanje o likovima iz bajki koji su hrabri, neustrašivi i ne odustaju od svojih ideala, a još je više potrebno osvješćivanje zajedništva, sloge, solidarnosti i pravde.


Obiteljski žiri


Predstavnici Grada Rijeke i programska direktorica Rijeke 2020 Emina Višnić izrazili su također zadovoljstvo zbog održavanja ovogodišnje Revije i u ovakvim pandemijskim okolnostima, uputili su čestitku na 60. obljetnici Kazališta, koje je do sad osvojilo mnoge nagrade, čak i u ovoj sezoni čime su svakako potvrdili svoj status prepoznatljivog kulturnog produkta grada Rijeke.


Stručna suradnica GKL-a u predstavljanju programa naglasila je kako je publika ove godine obiteljska, a dvije obitelji koje su stalni posjetitelji Gradskog kazališta lutaka u Rijeci, no i drugih lutkarskih kazališta u Hrvatskoj, činit će obiteljski žiri koji će odlučivati o nagradi publike.


Program Revije čine predstave »Vuka se ne bojim ja« (Kazališna družina Pinklec, Čakovec), »Palčica« (Gradsko kazalište lutaka Split), »Izgubljeno – nađeno« (Lutkarsko kazalište Mostar), »Vlak u snijegu« (Kazalište lutaka Zadar), »Medo Đuro kod zubara« (Zagrebačko kazalište lutaka), »Vrijeme je za igru« (Teatar Puna kuća), »Ljepotica i zvijer« (Dječje kazalište Branka Mihaljevića u Osijeku i GK Joza Ivakić, Vinkovci), »Pinocchio« (Lutkovno gledališče Maribor), »Čudesne stranice male Danice« (Teatar Poco Loco, Zagreb) te »Putovanje kroz Zbrdazdoliju« (Teatar Fort Forno).


Popratni program


Popratni program uključuje radionicu »Čarobni napitci u operi – Ljubavni napitak« (Teatar Oz), radionicu »Jednom nogom u plesu« (BADco., Zagreb), izložbu »Lutkarska luka«, promociju knjige Maje Verdonik »Lutkarski žanrovi na sceni Gradskog kazališta lutaka Rijeka i suvremeno hrvatsko lutkarstvo«, promociju knjige Livije Kroflin »Duša u stvari« te promociju časopisa »Književna revija« s tematskim dvobrojem o sto godina lutkarstva u Hrvatskoj. Bit će održan i Upravni odbor UNIMA-e.
Reviju lutkarskih kazališta organizira Gradsko kazalište lutaka Rijeka uz sufinanciranje tvrtke Rijeka 2020, Grada Rijeke, Primorsko-goranske županije i Ministarstva kulture Republike Hrvatske.