Regija
GRADSKA KNJIŽNICA VUKOVAR NASTAVLJA PROCES DIGITALIZACIJE

U partnerstvu s NSK započeli su izradu značajne virtualne izložbe
Objavljeno 29. listopada, 2020.
Gradska knjižnica Vukovar nabavila je uz potporu Ministarstva kulture RH skener koji će im uvelike pomoći u nastavku procesa digitalizacije.


Ova je knjižnica prije dvije godine osvojila prvo mjesto na natječaju Baština na mreži Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu za virtualnu izložbu „Život i djelo Nikole Andrića“. Ravnateljica Jelena Miškić rekla nam je kako su, nakon edukacije u Zagrebu, djelatnici knjižnice u izradu te izložbe utrošili oko tri tisuće radnih sati.


- Nastavili smo ulagati u našu digitalnu zbirku i imali značajnih objava kojima njegujemo kulturnu baštinu našega grada i cjelokupne zajednice. Prošli smo na natječaju ministarstva i dobili sredstva za kupovinu kvalitetnoga skenera koji je iznimno skup i sami taj novac ne bi mogli osigurati. Nastavljamo partnerski odnos s Nacionalnom i sveučilišnom knjižnicom koja će nam omogućiti radnu platformu, a više ne moramo putovati u Zagreb kako bismo digitalizirali određenu građu - pojasnila je Miškić.


U želji da nastave prezentiranje vukovarskih velikana, nakon Nikole Andrića, među više istaknutih Vukovaraca, odabrali su prof. Branka Crlenjaka koji je ostavio dubok trag u kulturi i umjetnosti Vukovara. U povodu 90. godišnjice njegova rođenja nedavno su objavili u virtualnom obliku Crlenjakove linoreze.

- Riječ je o radovima koje je autor darovao knjižnici prije 40-ak godina i nigdje nisu objavljeni u mapi. To je tek segment posla kojim ćemo se baviti narednih godinu dana, jer je riječ o zahtjevnim aktivnostima kako bi i ova virtualna izložba bila vrhunska. Radimo bez vremenskog ograničenja, ali vrlo odgovorno i za našu je knjižnicu mogućnost suradnje s NSK, kao i nagrada koju smo dobili velika stvar. Novih objava neće biti sve dok izložbu ne dovršimo u cjelini, a potom slijedi prezentacija hrvatskoj i svjetskoj javnosti - navela je ravnateljica.


Istaknula je kako je dužnost kulturnih institucija čuvati lokalnu baštinu i njegovati uspomenu na sve pojedince koji su ostavili trag u kulturi i umjetnosti svoga grada. U tom smislu ne strahuju od novog velikog izazova, vjeruju kako će i virtualna izložba o Crlenjaku biti sjajna te će, bez lažne skromnosti, ponovno aplicirati za nagradu.


- Znanja imamo, želje i entuzijazma također. Možda ćemo radom uspjeti privući neku drugu knjižnicu da se sprijateljimo te ih educirati o postupku digitalizacije. To jeste zahtjevan posao, no dokazali smo kako ga je moguće uspješno obaviti. Korona nam je pokazala kako je upravo digitalizacija prijeko potrebna kada se život svodi na interakciju čovjeka i stroja - rekla je Miškić, ističući kako je velika prednost vukovarske knjižnice to što su postupak digitalizacije pokrenuli daleko prije epidemije, pa ih ‘novo normalno‘ nije zateklo nespremne.


Ravnateljica je istaknula kako knjižnica ima odličan radni tim, uz poruku kako je to preduvjet za postizanje vrhunskih rezultata. Treba dodati da su program obilježavanja Mjeseca hrvatske knjige prilagodili epidemiološkoj situaciji.
- Nedostaje nam interakcija s korisnicima, međutim osmislili smo virtualne i digitalne sadržaje prilagođene i djeci i odraslima - rekla je Miškić. D. Korpoš
Najčitanije iz rubrike