Klasične bajke, a i suvremeni komadi na 25. Reviji lutkarskih kazališta

05.11.2020.

09:16

Autor: Elvira Dizdarević/Vijesti iz kulture/V.M./HRT

default error photo
Predstavom ‘Palčica’ Hansa Christiana Andersena, u režiji Branimira Rakića, Gradsko kazalište lutaka Split otvorilo je u srijedu 25. Reviju lutkarskih kazališta u Rijeci.
Predstavom ‘Palčica’ Hansa Christiana Andersena, u režiji Branimira Rakića, Gradsko kazalište lutaka Split otvorilo je u srijedu 25. Reviju lutkarskih kazališta u Rijeci.

Već dva i pol desetljeća ona okuplja respektabilne domaće i inozemne lutkare i kazališta, a ove godine, zbog pandemije, naglasak je na kazalištima iz Hrvatske.

Do 10. studenog bit će izvedeno deset predstava, među kojima po jedna iz Bosne i Hercegovine i Slovenije. Programom se nastoji pokazati maštovitost lutkarskog medija, koji istražuje nove forme, ali se oslanja i na klasično lutkarstvo.

- Sretni smo što možemo igrati i što smo tu bez obzira na sve i držeći se epidemioloških mjera jako smo zadovoljni. 'Palčica' je malo prilagođena duhu vremena ali naravno da se poštovala linija Andersenove priče, kaže glumac GKL-a Split Ivan Medić.

Ravnateljica GKL-a Rijeka Magdalena Lupi Alvir napominje da ove godine na reviji imaju dosta predstava koje se baziraju na klasičnim bajkama:

- Imamo svježe čitane bajke, neke popularne naslove poput 'Palčice', 'Pinocchia' i sl. ali i suvremeno autorsko lutkarsko kazalište i predstave koje pozivaju najmlađe na igru, ističe Lupi Alvir.

Program revije održava se u Gradskom kazalištu lutaka, Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku i na radionicama u RiHubu.

Na programu revije su predstave ‘Izgubljeno-nađeno’ Lutkarskog kazališta Mostar, ‘Vlak u snijegu’ Kazališta lutaka Zadar. Tu su i ‘Medo Đuro kod zubara’ Zagrebačkog kazališta lutaka, ‘Vrijeme je za igru’ Teatra Puna kuća iz Zagreba, ‘Ljepotica i zvijer’ Dječjeg kazališta Branimira Mihaljevića u Osijeku i Gradskog kazališta Joza Ivakić iz Vinkovaca, ‘Pinocchio’ Lutkovnog gledališča Maribor.

Bit će prikazane i predstave ‘Čudesne stranice male Danice’ Teatra Poco Loco i ‘Putovanje kroz Zbrdazdoliju’ Kazališne skupine Teatar Fort Forno iz Bala te predstava ‘Oh la la' Gradskog kazališta lutaka Rijeka u koprodukciji s Dječjom kućom umjetnosti iz Ljubljane i Kolektivom Ma-Théâ Centra za dječju kreativnostiz Tinqueuxa u Francuskoj.

U popratnom programu su radionice Teatra Oz iz Brseča ‘Čarobni napitci u operi’ i 'Jednom nogom u plesu’ BADco iz Zagreba te izložba ‘Lutkarska luka’ u Galeriji Kortil.

Publika će nakon revije dodijeliti nagradu Domino, za koju zbog epidemioloških razloga neće moći glasovati svi gledatelji, pa će o dobitniku odlučiti članovi dviju obitelji koji će gledati sve predstave, a redovito prate program Gradskog kazališta lutaka Rijeka.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!