Ministrica kulture Zlatar Violić na skupštini UNESCO-a u Parizu

Ministrica kulture Andrea Zlatar Violić najavila je danas, na 37. zasjedanju Opće skupštine UNESCO-a u Parizu u okviru izlaganja šefova izaslanstava, daljnju aktivnu suradnju Hrvatske na svim područjima UNESCO-ovog djelovanja koja pokrivaju kulturu, obrazovanje, znanost, društvene i humanističke znanosti te komunikacije i informacije.  


    
UNESCO u svojim novim prioritetima ističe teme kojima se dosad nije toliko bavio; percepcija u Hrvatskoj je da se u najvećoj mjeri bavi očuvanjem kulturne baštine, a u fokusu su sada više pitanja globalne problematike, rodna ravnopravnost, održivi razvoj, kulture kao mogućeg pokretača i sudionika u tom razvoju, mladi i problematika Afrike, rekla je Zlatar Violić za Hinu.

Za nas kao poslijeratnu zemlju važno je što se upravo mehanizmi koji su pod UNESCO-om, znanost, kultura, umjetnost, obrazovanje, mogu koristiti u rješavanju problema u zemljama u kojima još postoje svjetonazorski ili neki drugi konflikiti zbog kojih je građanska kvaliteta života slabija, istaknula je ministrica kulture.

S ovogodišnjeg zasjedanja, koji traje od 5. do 20. studenoga, kao osobito zanimljivo za Hrvatsku izdvojila je brigu UNESCO-a o novim tehnologijima, medijima i njihovoj ulozi u društvu, koja dosad nije bila u njihovim prioritetima, a kao jedan od najvažnijih događaja najavila je Forum mladih koji se održava u naredna dva tjedna.

U svom govoru pred šefovima izaslanstava hrvatska ministrica kulture Zlatar Violić istaknula je, među ostalim, da Hrvatska obrazovanje na području umjetnosti i kulture smatra vrlo važnim dijelom UNESCO-vog rada, što potvrđuju i programi "Svjetska baština u rukama mladih" te "Ruksak (pun) kulture", nacionalni dopunski program podrške kurikulumu u vrtićima, osnovnim i srednjim školama, vezan uz umjetnost i kulturu.

Ukazala je i na nastojanja hrvatskog obrazovnog sustava da stremi ka stjecanju znanja i vještina, a ne samo pukom prikupljanju informacija, a što su i ciljevi Hrvatskog kvalifikacijskog okvira.

Istraživanja su pokazala da je većina mladih kritična prema načelima koja danas vode znanstvenike, često spominju da većina prati 'načelo profita' i jako mali postotak mladih želi znanstvenu karijeru, rekla je Zlatar Violić.

Upravo zato hrvatsko Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta poduzima strateške korake da bolje uskladi odnose između znanosti i društva, dodala je.

Ministrica je ocijenila kako je regionalna suradnja najveći prilog Hrvatske ideji na kojoj je izgrađena Europska unija.

Hrvatska tu suradnju, kao i EU članstvo svih zemalja u regiji, jednom kada se ispune potrebni kriteriji, vidi kao svoj trajni nacionalni interes i temelj za vlastitu sigurnost i prosperitet, napomenula je.

Na skupštini UNESCO-a sudjeluju izaslanstva svih država članica koja ciljano sudjeluju na tematskim zasjedanjima.

Tijekom trotjednog zasjedanja rad Opće skupštine organiziran je kroz različite razine sastanaka, plenarna zasjedanja i opće debate, specijalizirana povjerenstva formirana sukladno područjima rada Organizacije i dodatne specijalizirane sastanke. (Hina)