Subota, 23.03.2013. - Ministrica kulture RH dr. sc. Andrea Zlatar Violić u subotu, 23. ožujka 2013. godine u Galeriji Klovićevi dvori otvorit će izložbu Remek-djela iz Muzeja Picasso, Pariz.

 
U Galeriji Klovićevi dvori u 19 sati otvara se retrospektivna izložba Pabla Picassa koja obuhvaća sve faze umjetnikova stvaralaštva, pod nazivom ''Remek-djela zbirke Nacionalnog muzeja Picasso u Parizu''. Izložba koju je u svijetu vidjelo šest milijuna posjetitelja u 20 gradova, nastala je kao plod uspješne dugogodišnje suradnje Klovićevih dvora i Nacionalnog muzeja Picasso, koja je započela 2004. izložbom ''Dora Maar i Picasso – dodir pogledima!''.
 

Na izložbi će biti prezentirano 49 slika, 7 skulptura i 41 fotografija po izboru direktorice muzeja Anne Baldassari i ravnateljice Klovićevih dvora Marine Viculin, a koja će nam omogućiti da se upoznamo sa cjelokupnim opusom jednog od ključnih umjetnika koji je definirao umjetnost 20. stoljeća.
   
Nacionalni muzej Picasso, posjeduje najveću javnu zbirku Picassovih djela na svijetu, privremeno je zatvoren zbog radova na preuređenju i proširenju prostora, nužnih zbog sve većeg zanimanja publike za Picassovo djelo, a koji su omogućili ostvarenje ove iznimne izložbe koja je dosad obišla jug i sjever Europe, Bliski istok, Japan, Rusiju, Sjedinjene Američke Države, Kinu, a sada se predstavlja i u Hrvatskoj i to posljednji put prije ponovnog otvorenja muzeja na jesen, nakon kojeg Picassova djela isti više neće napuštati.

U izložbi ćemo uživati zahvaljujući zajedničkim naporima Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Francuskog veleposlanstva u Hrvatskoj, čiji će predstavnici, kao i drugi visoki dužnosnici sutra prisustvovati ovom jedinstvenom doživljaju koji će otvoriti ministrica kulture Andrea Zlatar Violić, a kojim se nastavlja uspješna suradnja potvrđena prošlogodišnjim festivalom hrvatske kulture u Parizu, Croatie, la voici!, čime se zaokružuje kulturna suradnja između dviju država, samo par mjeseci prije nego Hrvatska postane punopravna članica Europske unije.