Srijeda, 30.01.2013. - Konferencija za medije povodom nastupa na 55. Venecijanskom bijenalu

U srijedu, 30. siječnja 2013. godine u 11 sati, u Ministarstvu kulture RH, Runjaninova 2, održat će se konferencija za medije povodom nastupa na 55. Venecijanskom bijenalu od 1. lipnja do 24. studenog 2013.

Na natječaj Ministarstva kulture RH za izbor povjerenika hrvatskog nastupa na 55. Venecijanskom bijenalu pristiglo je devet prijava. Ocjenjivački je sud 18. prosinca 2012. godine donio jednoglasnu odluku da se povjerenje ustupi prijedlogu Branka Franceschija da Hrvatsku na 55. Venecijanskom bijenalu zastupa Kata Mijatović s projektom pod naslovom Između neba i zemlje. Prijedlog Branka Franceschija odnosno Kate Mijatović idealno je odgovorio na središnju temu Il Palazzo Enciclopedico / The Encyclopedic Palace umjetničkog direktora bijenala Massimiliana Gionija, ponudio cjelovit umjetnički projekt te se prilagodio propozicijama natječaja.
O konceptu i cjelokupnoj izvedbi nastupa izvijestit će Berislav Šipuš, zamjenik ministrice kulture i član ocjenjivačkog suda, izbornik Branko Franceschi, Kata Mijatović, Ivana Mance, predsjednica Ocjenjivačkog suda, Tugomir Lukšić, ravnatelj Muzeja Mimara i Nevena Tudor Perković, viša stručna savjetnica Uprave za međunarodnu suradnju.
Istom prilikom bit će najavljena tema i natječaj za sudjelovanje na 14. bijenalu arhitekture koji će trajati od 7. lipnja do 23. studenoga 2014.  
Kata Mijatović renomirana je multimedijalna umjetnica čiji se dugogodišnji rad odlikuje iznimnom uravnoteženošću kvalitete i kontinuitetom umjetničkog interesa. Prijedlog pod nazivom Između neba i zemlje temelji se na već postojećem višegodišnjem projektu arhiviranja snova u okviru kojeg autorica sakuplja, bilježi, a potom i koristi za vlastiti umjetnički rad snove drugih ljudi, a koji od 2003. godine postoji i kao on-line baza podataka. Za potrebe nastupa na Bijenalu, taj će se mrežni projekt ažurirati te postaviti kao logično središte izložbene cjeline koja će uključivati prezentaciju drugih radova iz opusa Kate Mijatović koji se neposredno nadovezuju na središnji arhiv snova. Ti radovi su primarno performativnog i ambijentalnog karaktera, te će za ovu priliku biti predstavljeni u vidu prostornih instalacija te video-filmova koji zajedno s centralnim pristupom mrežnoj bazi tvore smisleno i sugestivno okruženje. Projekt također uključuje izvedbeni program.