Večernji list - Bečki dječaci kao dar iz Austrije otvorili Varaždinske barokne večeri

Velika glazbena svečanost

  

Bečki dječaci kao dar iz Austrije otvorili Varaždinske barokne večeri

                                                                                                              FOTO: VEČERNJI LIST

Republika Austrija kao zemlja-partner ovogodišnjih Varaždinskih baroknih večeri baš se iskazala. Austrijska veleposlanica Andrea Ikić-Böhm najprije je u srdačnom govoru izrazila zadovoljstvo svoje zemlje skorim ulaskom Hrvatske u EU, a potom su nam najljepši glazbeni dar isporučili Pjevački zbor bečkih dječaka uz izvrsni ansambl Bach Consort Wien.

Za razliku od prethodnih gostovanja globalno poznatih dječaka u mornarskim uniformicama u Hrvatskoj, kada su se predstavljali uglavnom revijalnim programima, ovaj smo ih put čuli u jednom ozbiljnom programu, pravom kontekstu u kojem mogu iskazati pjevačku tradiciju dugu više od pet stoljeća.

U odnosu na vršnjake iz engleske Kraljevske kapele iz Cambridgea, koje smo slušali ovog ljeta u Dubrovniku, Bečki dječaci se na trenutke doimaju malo plaho, pa im takav ispande i poneki zapjev i pokoja sitna nesigurnost u intonaciji, ali bez obzira opravdali su svoju slavu i priuštili nam usrdne i plemenite izvedbe dviju skladbi napuljskih baroknih majstora. Najprije su, pojačani s nekolicinom starijih i dubljih glasova – bivših Bečkih dječaka, otpjevali Magnificat Francesca Durantea, a na kraju poznatiju kantatu Stabat mater Giovannija Battiste Pergolesija. U ovoj potonjoj skladbi osobito su ljupki bili mali solisti. Osobito fascinantna bila je vokalna ornementacija u jednoglasnoj izvedbi čitavih dionica zbora.

Dirigent Ruben Dubrovsky majstorski je vodio oba ansambla, a u višestavačnoj sonati suitnog karaktera "Armonico Tributo" Georga Muffata i njegov se Bach Consort iskazao kao sjajno uvježban sastav koji muzicira s profinjenom lakoćom, na zadovoljstvo samih glazbenika i publike.

Prije samog koncerta prvi je govor održao varaždinski gradonačelnik Habuš, koji nije propustio posebno pozdraviti svog stranačkog šefa prvog potpredsjednika Vlade, ali jest varaždinskog biskupa Mrzljaka koji je u katedrali ipak prvi domaćin. Ministarstvo kulture predstavljao je zamjenik ministrice Šipuš, a festival je otvorenim proglasio predsjednik Josipović.

Nebo iznad grada sinoć je obasjao i već tradicionalni vatromet, a barokna će glazba odjekivati sljedećih deset dana ne samo u Varaždinu nego i Trakošćanu, Belcu, Varaždinskim toplicama, Križevacima, Krapini, Prelogu i Ludbregu.

U sklopu Baroknih večeri večeras će se u katedrali održati koncert u povodu 15. obljetnice osnivanja Varaždinske biskupije na kojem će udruženi nastupiti dva katedralna zbora: domaći varaždinski Chorus Angelicus i Domkantorei iz Graza. Uz međunarodni sastav vokalnih solista, te uz Ansambl Musica Coeli, također iz Graza, oni će pod ravnanjem Josefa Doellera izvesti atraktivan program sastavljen od probranih oratorijskih skladbi Georga Friedricha Händela, a bit će izveden i njegov Koncert za oruglje u F-duru, HWV 295.
 

 BRANIMIR POFUK

VEČERNJI LIST, 22.09.2012.