Sredstva Fonda za kulturnu raznolikost (IFCD)

 

Otvoren je natječaj za prijavu projekata za sredstva UNESCO-ovog Fonda za kulturnu raznolikost (IFCD) 2012., osnovanog radi provođenja UNESCO-ove Konvencije za zaštitu i promicanje raznolikosti kulturnih izričaja.
 
  1. Na natječaj je moguće prijaviti programe/projekte koji imaju za cilj:
 
  • promicanje kulturnih politika koje štite i promiču raznolikost kulturnih izričaja te gdje je potrebno,  jačanje odgovarajućih institucionalnih infrastruktura;
  • jačanje postojećih kulturnih industrija;
  • poticanje stvaranja novih kulturnih industrija;
  • u specifičnim slučajevima Fond može podržati aktivnosti koje imaju za cilj zaštitu kulturnih izričaja u opasnosti od izumiranja, ugroženih ili potrebitih hitne zaštite te osiguravanje jačanja kapaciteta.
Najveći iznos koji se može zatražiti za programe/projekte iznosi 100.000 USD, uz napomenu da provođenje projekata može početi najranije u ožujku 2013.
 
2. Natječaj za pomoć u izradi programa/projekata – odnosi se na aktivnosti koje omogućavaju izradu, no ne i provođenje programa/projekta te može:
 
·         pomoći u utvrđivanju posebnih potreba zemalja u razvoju;
·         poslužiti kao asistencija u pripremi zahtjeva za financiranje.
 
Najveći iznos koji se može zatražiti za izradu programa/projekata iznosi 10.000 USD.
 
Hrvatsko povjerenstvo za UNESCO poziva sve one koji zadovoljavaju kriterije poziva da proslijede svoje projekte na odgovarajućem obrascu u dva primjerka na adresu: Hrvatsko povjerenstvo za UNESCO, Ministarstvo kulture, Runjaninova 2, 10000 Zagreb te na E-mail: unesco@min-kulture.hr do 04. lipnja 2012. Hrvatsko povjerenstvo za UNESCO napravit će evaluaciju projekata i proslijediti na daljnju procjenu u središte UNESCO-a samo projekte koji zadovoljavaju kriterije koje nalaže Konvencija za zaštitu i promicanje raznolikosti kulturnih izričaja.