Glas Istre - Kako elektronsku poštu čuti, napisati i poslati

KARLOVAČKA KNJIŽNICA PONUDILA USLUGE ZA SLIJEPE KORISNIKE


Svjetski dan brajice, pisma za slijepe i slabovidne osobe, obilježila je karlovačka Gradska knjižnica Ivana Gorana Kovačića proširenjem usluga za tu skupinu korisnika, a postavljena je i izložba o pismenosti slijepih. Ministarstvo kulture dalo 30.500 kuna za nabavu skenera Poet Compact, uređaja koji pisani tekst pretvara u govor, a knjižnica je nabavila novo računalo s govornom jedinicom za informatički pismene slijepe korisnike za 14.500 kuna.


Uređaji su na glazbenom odjelu knjižnice, gdje će biti i poučavanje za njihovo korištenje u organizaciji Udruge slijepih Karlovačke županije. Uređaji prihvaćaju audio CD, MP3, DAISY te txt, rtf i doc formate. Tajnik te udruge Zoran Lukšić, koji provodi poučavanje za korištenja tih uređaja, pokazao je novinarima kako se na računalu e-mail može "čuti" ili napisati i poslati, kako "preslušati" sadržaj na internetu i kako se samo na tipkovnici, bez uporabe miša, kretati računalnim programima i sadržajima Na poučavanju su trenutačno dvije osobe starije životne dobi koje žele poboljšati svoj život te tri radno sposobne osobe koje žele povećati svoju konkurentnost na tržištu rada.

Ravnateljica knjižnice Frida Bišćan kaže da je osnovna svrha knjižnica svoje usluge ponuditi različitim skupinama korisnika. Potrebe slijepih korisnika prepoznate su davno, a karlovačka knjižnica još je 2003. godine, prva u Hrvatskoj, nabavila računalo s govornom jedinicom za Knjižnicu za mlade. Sada je ta usluga proširena i teče u glavnoj zgradi knjižnice. Skener služi svima koji žele snimiti i preslušati neku knjigu, publikaciju, sudski dopis ili liječnički nalaz, a svoj su glas za tu uslugu posudili Duško Ćurlić i Zdenka Poc.

Postavljena je i izložba o razvoju pismenosti za slijepe na kojoj je izložen i Kur'an na brajici. Knjiga je dar Javne ustanove kantonalne i univerzitetske biblioteke iz Bihaća, iz susjedne BiH.

Sve današnje aktivnosti u skladu su sa smjernicama Svjetskog udruženja knjižnica IFLA, čiji je tekst "Knjižnica za slijepe u informatičko doba" također izložen. Središnje mjesto izložbe ima biografija Louisa Braillea, francuskog pedagoga slijepih iz 19. stoljeća kojeg zbog izuma taktilnoga točkastog pisma zovu i ocem pismenosti slijepih, kaže Bišćan. (Hina)

GLAS ISTRE, 11.01.2012.