Slobodna Dalmacija - U Makarskoj počeo znanstveno-stručni skup 'Biokovo na razmeđi milenija'

BIOKOVO JE PREPUNO TAJNI

Znanstveno - stručnim skupom "Biokovo na razmeđi milenija" obilježena je 30. godišnjica proglašenja planine Biokovo parkom prirode. Svojim radovima uključilo se stotinjak znanstvenika, a 50 će ih svoja istraživanja iznijeti tijekom četvrtka i petka u hotelu "Meteor". Srdačnu dobrodošlicu izrazio je Nenad Bekavac, ravnatelj Javne ustanove Park prirode Biokovo. Naglasio je važnost znanja za budućnost Biokova i same ustanove utemeljene 1998. godine. Kojim će se pravcem razvijati, odredit će dva strateška dokumenta u izradi, 10-godišnji plan upravljanja javnom ustanovom i dugoročniji prostorni plan.

Raj za istraživače

- Hrvatska je dosta napravila na sustavu zaštićenih područja koji osiguravaju značajnu turističku perspektivu - rekao je državni tajnik u Ministarstvu kulture Zoran Šikić. Čestitkom se proslavi pridružio predsjednik Ivo Josipović.

Ideja i ljudi koji su osmislili zaštitu Biokova prisjetio se Vilim Filip Šabić, nekadašnji direktor makarske Šumarije, pod čijom je upravom bilo Biokovo. Zbog lovnoga gospodarstva i divokoza, po kojima se za Biokovo čulo izvan Hrvatske, planina nije mogla dobiti status nacionalnog parka, već se zaštitila kao park prirode, a realizaciji odluke znatno je pridonio Makaranin Jure Bilić, 80-ih godina predsjednik Sabora. Od prvih dana bio je uključen fra Jure Radić, koji će svojim znanstvenim radom i poznanstvima s drugim znanstvenicima započeti vrlo ozbiljna istraživanja biljnog i životinjskog svijeta jedinstvene planine, te otkriti brojne endemske vrste.

- Naša zamisao o zaštiti i otkrivanju planine dala je rezultate, ali to je tek djelić otkrivanja Biokova, na čijem će istraživanju imati što raditi generacije i generacije - rekao je Vilim Filip Šabić.

O djelovanju javne ustanove Park prirode Biokovo govorio je Ante Cvitanović, umirovljeni prvi ravnatelj.

'Fratar i zaljubljenik u prirodu'

Dodijeljene su plakete zaslužnima: dr. fra Juri Radiću, koju je predsjednik Upravnog odbora Parka prirode Joško Roščić uručio nećaku dr. Juri Radiću. Zatim Institutu Planina i more koju je Nenad Bekavac predao gvardijanu makarskog samostana fra Miljenku Odrljinu, Vilimu Filipu Šabiču, Hrvatskom planinarskom društvu Biokovo i tvrtki Odašiljači i veze. Zahvalnice su dodijeljene pojedincima, ustanovama i udrugama.

- Fra Jure je bio najveći zaljubljenik u Biokovo i znalac o planini. Spojio je fratarski posao s ljubavlju prema prirodi, ne samo Biokovu nego i moru i školjkama - kazao je nećak dr. Jure Radić.
ANA DRAGIČEVIĆ
 
SLOBODNA DALMACIJA, 18.11.2011.