Varaždinske vijesti - Novi Arheološki postav u Zavičajnom muzeju

BOGATI EKSPONATI NAPOKON SE NAŠLI PRED OČIMA JAVNOSTI

Grad Varaždinske Toplice je 11. studenoga, na dan zaštitnika grada sv. Martina, proslavio svoj Dan. Tom je prigodom održan bogat program, svečana sjednica te otvoren dugo očekivani arheološki postav u Zavičajnom muzeju. U sklopu Dana grada održana je i 19. Kajkavijada.

Bogata nalazišta

- Ovo je drugi put za redom da smo proslavili Dan grada Varaždinskih Toplica na Martinje. Nakon mnogo godina, uz velike napore Grada, naše kustosice Zavičajnog muzeja Spomenke Vlahović te Ministarstva kulture, napokon je otvoren novi stalni postav u Zavičajnom muzeju. Poznato je da Varaždinske Toplice imaju bogata arheološka nalazišta na arheološkim iskopinama koja sežu u razdoblje od 2. do 4. stoljeća. Nađeni eksponati nikad nisu bili izloženi široj javnosti te ih sada napokon svi, koji žele, imaju priliku vidjeti. Izloženi su svi najbolji eksponati, od božice Minerve na dalje. Iskapanja traju i dalje, a vjerujemo da su naša nalazišta, prema riječima stručnjaka, među najbogatijima u Europi - ističe gradonačelnik Varaždinskih Toplica, Dragutin Kranjčec, koji je nadalje govorio o gospodarskom razvitku grada.

Kriza uzela danak

Kranjčec sa žaljenjem konstatira da je kriza i u Toplicama uzela svoj danak. Tamošnji su gospodarstvenici mahom orijentirani na izvoz pa se malo teže oporavljaju, ističe naš sugovornik. - Specijalna bolnica u Varaždinskim Toplicama ima dva značajna projekta predstavljena i u inozemstvu, no nadležno ministarstvo nije prepoznalo, primjerice, potrebu za izgradnjom spinalnog centra u bolnici, pa je tako taj projekt stavljen na čekanje. Turistički dio trebamo odvojiti od bolničkog u budućnosti, da bismo kvalitetno mogli razvijati oba dijela - kaže Kranjčec te ističe da u ovom trenutku ta grana gospodarstva, nažalost, stoji.

Nekretnine će dobiti na vrijednosti"

- U proteklom razdoblju napravili smo prostornu dokumentaciju i katastarski sredili općinu pa će sve nekretnine dobiti na vrijednosti.

- Poljoprivredno zemljište za zonu još uvijek ne možemo vratiti, ali ubrzano radimo na tome. Radimo na instalacijama u ulici braće Radić, a ondje ćemo riješiti i problem prostora za parkiranje.

- Završavamo kanalizaciju na području općine, a u planu je i izgradnja pročistača. To su veliki i važni projekti za općinu i za kvalitetan život njezinih mještana - ističe gradonačelnik Varaždinskih Toplica, Dragutin Kranjčec.
 
 MARGARETA DETONI 

VARAŽDINSKE VIJESTI , 15.11.2011.