Glas Slavonije - Dvorac Odescalchi, srednjovjekovne zidine, crkva i samostan...

OBNAVLJA SE SPOMENIČKA BAŠTINA ILOKA
 
Obnova spomeničke baštine u gradu Iloku - bitne odrednice i turističkog razvoja toga kraja - proces je koji još traje, a predviđanja su da bi stara gradska jezgra u sljedeće tri-četiri godine mogla biti posve uređena.
   
Upravo na malom prostoru srednjovjekovnog Iloka mogu se vidjeti spomenici iznimne kulturne vrijednosti, koji su tek dio povijesnih svjedočanstava o bogatoj i burnoj prošlosti Iloka.
  
Stara gradska jezgra je zaštićeni kulturno-povijesni kompleks najviše kategorije, čije je središnje zdanje dvorac Odescalchi u kojem se smjestio Muzej grada Iloka.
    
Veći dio dvorca obnovljen je kroz projekt Ministarstva kulture RH što se provodi na potezu Vukovar-Vučedol-Ilok. Muzej se, s novim postavima, vratio u obnovljeno zdanje, nakon privremenog rada u kuriji Brnjaković.
  
Impresivna građevina dvorca nastala je u 15. stoljeću na osnovama dvora Nikole Iločkog, moćnog hrvatsko-ugarskog velikaša u čije je doba gradska jezgra utvrđena zidinama, koje su većim dijelom očuvane, i danas traje njihova sanacija. Nikola Iločki kovao je upravo u Iloku i svoj novac.
   
Dvorac je kasnije doživio brojne obnove i rekonstrukcije, a od 1697. godine bio u vlasništvu obitelji Odescalchi, koja je dala snažan zamah vinogradarstvu i vinarstvu toga kraja. Odescalchi su izgradili i atraktivne stare iločke podrume još tijekom 16. i 17. stoljeća, u samom gradu, ispod zidina dvorca. U sklopu stare gradske jezgre s vidikovcem, u obnovi su parkovne površine, javna rasvjeta, postavljanje urbane opreme...
  
Obnavlja se i u ratu 1991. godine oštećena crkva sv. Ivana Kapistrana iz 14. stoljeća i radi projekt sanacije samostana. Povijesne knjige govore kako su franjevci u Iloku još od 1343. godine, a talijanski franjevac Ivan Kapistran, proglašen svecem 1690. godine, pokopan je u iločkoj franjevačkoj crkvi. (S. B.)
 
S. B.
  
GLAS SLAVONIJE , 22.10.2011.